De agerar för att få upp sina löner, men frågan ovan gäller även inom andra branscher, ofta där kvinnor är i majoritet på arbetsplatsen.
– Vi har ett roligt och omväxlande jobb som vi är stolta över. Men vi har låg lön, säger åtta av dem som på Sunderby jobbar inom röntgen, mammografi, datortomografi och alla andra undersökningar som görs av röntgensjuksköterskorna.
Undersökningarna har blivit fler än en halv gång fler under tolv år, från 2001 till 2013. De har ökat från 49.896 till 69.276 och blivit betydligt mer avancerade.
– Patientsäkerheten, hur värderas den? undrar Britt Ribb, Ninni Cederlund, Malin Kostet, My Sandberg, Rut Björnfot, Carina Sundelin, Marie Lindfors och Marlene Blind.
Sex av de åtta tjänar under 27.000 kronor i månaden.
De två med löner något över 27.000 är Britt Ribb och Rut Björnfot. De har 33 och 36 år i yrket. Inte ens de når upp till medellönen i Sverige för röntgensjuksköterskor, 28.904 kronor. Det finns nyanställda som tjänar flera tusen mer än de med betydligt mer erfarenhet.
– Men det är grundlönen vi vill ha upp, nästan ryter röntgensjuksköterskorna.
– I alla fall till medellönen i Sverige.
Enligt Vårdförbundet var medellönen för röntgensjuksköterskor i Norrbotten 2012 26.637 kronor.
Maria Bergkvist är länschef för röntgen i Norrbotten.
– Vi har individuella löner och processen är igång inför kommande förhandlingar. Vi är mycket väl medvetna om röntgensjuksköterskornas krav, säger hon.
Carina Carlsten-Hedgren har anslutit till gruppen.
– Jag höll på med en patient och kunde inte gå ifrån, förklarar hon.
Lojalitet, patientsäkerhet och kompetens, hur värderas det?