FN:s generalförsamling beslutade år 1994 att urfolksdagen skulle firas varje år under det så kallade urfolksårtiondet, 1994-2004. Sedan dess har dagen fortsatt firas och just den nionde augusti är etablerad som urfolkets dag.
– Vi firar inte dagen något speciellt då den krockar med mycket av den samiska kulturen. Många är bland annat till fjälls, säger Paulus Kuoljok.
FN beräknar att över 370 miljoner människor i cirka 90 länder tillhör ett ursprung- eller stamfolk. Dessa talar tillsammans 4000 av världens 7000 språk.
I Sverige pågår en fortsatt debatt kring rättigheter. Det handlar bland annat om samernas rätt till mark och vatten där frågor om jakt- och fiskerättigheter diskuteras flitigt.
Norge antog år 1990 en konvention om rättigheterna från den internationella arbetsorganisationen ILO. I Danmark antogs samma konvention år 1996. Konventionen berör rätten till tvåspråkig utbildning, landrättigheter, egendomsrätt samt att bli rådfrågade och att få delta i beslutsprocesser.
Eftersom ursprungsbefolkningen ofta är i konflikt med staterna har många vänt sig till FN för stöd och rådgivning. FN:s arbetsgrupp för ursprungsfolk höll sitt första möte redan den nionde augusti 1982. Sedan 2002 träffas invalda representanter för ursprungsfolk varje år i Permanent forum.