För länsstyrelsen i Norrbotten har krympta medel till naturvård varit kännbart.
– Det är en rejäl neddragning, det är det ju. Det har givetvis en påverkan. Vi har mindre möjligheter att göra åtgärder enligt de skötselplaner som finns, säger Erik Granerot, naturförvaltningschef.
Det är personal på hans avdelning som jobbar med underhåll. En handfull personer på heltid, men ännu fler som jobbar med det under delar av året.
Hur prioriterar ni med de medel ni har i år?
– Bibehålla säkerheten på de anläggningar vi har, att de inte blir i så dåligt skick att folk kan skada sig på dem. De populära reservaten försöker vi att se till.
Vilka konkreta konsekvenser kan det få?
– Om det här fortsätter? Ta hängbroar, efter Kungsleden, en hängbro kostar ganska mycket att uppföra och de är exponerade i fjällmiljö. Det händer att snön tar en hängbro, då kanske vi inte har råd att reparera den. I värsta fall, säger Granerot.
Naturen kan beskrivas som en arena för friluftsutövare, likt en ishall är en arena för en hockeyspelare. Det säger STF:s generalsekreterare Maria Ros Hjelm.
– Pengarna vi pratar om i uppropet är inte pengar till STF utan till länsstyrelsens budget för att kunna underhålla stänger, dass, grillplatser, papperskorgar. Det här har betydelse, många människor behöver den här tillrättaläggningen för att komma ut. Tar vi bort det får vi ganska stora konsekvenser i samhället, säger hon.
Varför driver STF den frågan?
– Därför att vi är en organisation för människor som utövar friluftsliv. Om inte stänger finns då kanske man går vid sidan av, och då blir det ökat slitage på själva marken. Vi har ett tänk framåt och ett ansvar för nästa generation.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) lämnar en skriftlig kommentar:
– Regeringen var tvungen att lägga en stram budget för 2023, eftersom Sverige befinner sig i lågkonjunktur, vi har den högsta inflationen på årtionden och även höga energipriser.
– Sverige ligger i framkant vad gäller klimat- och miljöarbetet i världen och det ska vi fortsätta göra. Därför kommer regeringen att återkomma med reformer och satsningar på klimat– och miljöområdet när ekonomin tillåter.
Den 20 september presenterar regeringen ett förslag till budget inför 2024.
STF:s upprop gäller naturvården över hela Sverige.