I fjol höstas dömdes en man i 60-årsåldern i Boden till ett halvt års fängelsestraff efter att ha utsatt sin hustru för flera fall av misshandel, olaga hot och olaga tvång.
Domen överklagades och fastställdes av hovrätten men nu kan mannen, som ursprungligen misstänktes för grov kvinnofridskränkning, få en ny rättegång.
Högsta domstolen har nämligen meddelat prövningstillstånd för domen rörande påstådd misshandel i parets hem i augusti 2023.
Bakgrunden är avgörande filminspelningar i mobiltelefonen som mannen själv ville ha medtagna som bevisning – men som polisen påstod inte fanns.
– Han hade under hela förundersökningen sagt att det fanns långa filmklipp i mobiltelefonen som visade att skadorna inte hade uppkommit på det sätt som kvinnan påstod, säger mannens försvarsadvokat Magnus Söderlind.
Mobiltelefonen hade tagits i beslag av polisen som förklarade att den var extraherad – tömd – på all tillgänglig information och att inga filmer hade hittats.
Men mannen gav sig inte, utan bokade efter domen möte med polisen när han också bad om att få mobiltelefonen åter.
– Hör och häpna, där fanns filmerna kvar. Polisen sa själva att de aldrig hade varit med om något liknande. Något hade gått riktigt fel i extraktionen, säger Magnus Söderlind.
Det aktuella filmmaterialet visade hur paret är på fjällvandring dagarna innan den påstådda misshandeln.
– Min klient hade bland annat filmat när hustrun ramlade under fjällvandringen, vilket förklarade skadebilden och blåmärkena på hennes kropp, säger advokaten.
Nu ger Högsta domstolen mannen rätt i sak och menar i sitt beslut att polisens miss innebar att han inte hade fullgoda möjligheter att försvara sig mot åtalet för misshandeln.
– HD har kommit fram till att det har begåtts ett grovt rättegångsfel. Min klient fick inte en rättvis rättegång, vilket även riksåklagaren håller med om, säger Magnus Söderlind.
Tror du att polisen har gjort liknande missar i andra utredningar genom åren?
– Jag hoppas inte det. Jag har i alla fall aldrig varit med om att hitta saker i en mobiltelefon som polisen hävdar inte finns. Det räckte ju med att slå igång telefonen igen. Något har gått riktigt fel, rent tekniskt, säger försvarsadvokaten.
Som en följd av HD-beslutet måste domen rörande misshandeln prövas på nytt och därför måste hela den förhandlingen tas i en ny rättegång i hovrätten under 2025.
Magnus Söderlind har själv aldrig tidigare beviljats prövningstillståndet av Högsta domstolen och beskriver ärendet som exceptionellt.
– Extremt ovanligt att HD tar upp något mål överhuvudtaget, särskilt bland oss advokater i Norrbotten. Mig veterligt är det bara Marko Tuhkanen och Magnus Ericsson som har fått prövningstillstånd tidigare.
Kammaråklagare Jonas Fjellström, som väckte åtalet tillsammans med kollegan Martin Skagerstrand, uppger att det var mellan förhandlingarna i tingsrätten och hovrätten som den åtalade bodensaren krävde att mobilfilmerna skulle tas med som bevisning.
– Vi gav polisen direktiv om att de skulle ta fram filmerna men fick beskedet att de inte kunde hittas. Som jag har förstått fanns de i ett separat minneskort i mobiltelefonen. Ett mänskligt misstag av en i övrigt mycket seriös och erfaren utredare, säger Fjellström.
Ingen it-forensiker med expertkunskap hade gått igenom mobiltelefonen under pågående polisutredning, enligt åklagaren som därmed inte håller med försvarsadvokaten om att mannen kom med sina krav redan tidigare i processen.
– Hade den misstänkte velat ha bevisningen redan under förundersökningens gång, då hade it-forensiker kopplats in och då hade aldrig felet begåtts.
Mot den bakgrunden är Jonas Fjellström inte förvånad över att Högsta domstolen nu beviljar prövningstillstånd.
– Fullt rimligt att rättegången måste tas om.
I likhet med försvarsadvokat Magnus Söderlind ser kammaråklagaren det som mycket exceptionellt rörande mål i Norrbotten att HD tar beslut om att en hovrättsförhandling måste ske på nytt.
– Det vanliga är ju att man vill ha prövning av HD i olika prejudicerande (vägledande) rättsfrågor, medan rättegångsfel nästan aldrig görs gällande. Tyvärr får vi ha förståelse för att mänskliga fel kan inträffa även inom rättsväsendet.
Däremot tror åklagaren inte att det nu åberopade filmmaterialet kommer att frikänna mannen från hustrumisshandeln.
– Jag kan inte se att filmerna kommer ha någon betydelse. Men om den åtalade ändå tycker att de är viktiga, måste han ju få visa dem, säger Jonas Fjellström.