Muf vill slopa kravet på godkänt i kärnämnena

Moderata ungdomsförbundet i Norrbotten, tycker att ett icke godkänt betyg i kärnämnena inte ska vara avgörande för om en elev ska komma in på gymnasiet. "Unga ska inte bli utestängda från systemet i så tidig ålder", säger distriktsordföranden Julia Järnberg.

Julia Järnberg, distriktsordförande i Moderata ungdomsförbundet, Muf.

Julia Järnberg, distriktsordförande i Moderata ungdomsförbundet, Muf.

Foto: PRIVAT

Norrbotten2022-08-03 10:02

Förslaget skulle innebära att elever med ofullständiga betyg i svenska, engelska eller matematik fortfarande ska ha möjlighet att söka in på gymnasiet och komma in på ett program.

– Det finns personer som legat efter i kärnämnena och trots allt klarat de andra ämnena. Men får man inte gå vidare till gymnasiet finns det en risk att man helt faller ur systemet, säger Julia Järnberg.

Jalinda Ren, ordförande i Muf i Luleå, menar att det är viktigare att eleverna stannar kvar inom systemet då det i slutändan ger dem en större möjlighet att få jobb.

Däremot menar Muf Norrbotten inte att kärnämnena ska likställas med alla andra ämnen.

– Tanken är att eleven fortfarande ska behöva plugga upp sitt betyg under gymnasiet och få ett betyg men att man ska ha chans att göra det under gymnasieutbildningen, säger Jalinda Ren.

Moderaterna har i sitt partiprogram uttalat att det ska finnas tydliga krav på nödvändiga kunskaper i det svenska språket för att bli svensk medborgare. Trots det ser inte Muf Norrbotten några problem med att inte ha ett fullständigt betyg i svenska för att få gå vidare till gymnasiet.

– För att lära sig språket behöver man befinna sig i en miljö där det pratas svenska, exempelvis i skolan. Om man inte får möjligheten att läsa vidare blir integrationen svårare. Vi vill ge unga en andra chans, säger Jalinda Ren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!