Undersköterska stack sig på hiv-smittad nål

En undersköterska vid ett gruppboende på en ort i Norrbotten stack sig på en hiv-smittad nål. Nu får personen förebyggande bromsmedicin och ärendet är anmält till Arbetsmiljöverket.

Norrbotten2011-08-03 06:00

Det var för två veckor sedan som kvinnan skulle hjälpa en boende på ett gruppboende, på en ort i Norrbotten, att ta insulin. Efter injektionen stack sig kvinnan i ett finger på den infekterade nålen.

Enligt arbetsgivarens anmälan till Arbetsmiljöverket uppstod situationen i samband med att sköterskan skulle sätta tillbaka ett lock på insulinpennan efter injektionen. "Eftersom nålen blivit sned gick locket sönder och undersköterskan stack sig i ett finger", står det i anmälan.

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan på undersköterskans enhet säger till Kuriren att allt är väldigt olyckligt.

-  Jag har jobbat som sjuksköterska i mer än 30 år och tyvärr händer det av och till att vårdpersonal sticker sig på nålar. Trots att vi har tydliga rutiner kring hanteringen av nålar. Och när det gäller smittade kanyler kan ett avsteg från rutinerna få ödesdigra konsekvenser, säger hon.

Kvinnan stack sig på en nål som använts på en person, smittad med hiv och hepatit. I arbetsrutinerna ingår att använda en så kallad kanylborttagare, när nålar använts.

-  Man ska när man använt nålar, knipsa av nålen med en kanylborttagare, det för att man aldrig ska utsätta sig för nålen. I det här fallet användes ingen sådan och undersköterskan stack sig. Har man bråttom eller instruktionerna inte följs kan det gå så här, säger den medicinskt ansvarige sjuksköterskan.

Undersköterskan får nu förebyggande bromsmedicinering och undersöks kontinuerligt.

-  Jag känner till fem sådana här fall i länet sen tidigare, där en anställd person har blivit utsatt för smitta i tjänsten. I inget av de tidigare fallen överfördes smittan, säger Anders Nystedt, biträdande smittskyddsläkare vid Norrbottens läns landsting.

Medicinskt ansvarige sjuksköterska säger till Kuriren att arbetsgivaren nu tittar över rutinerna och planerar att införa mer utbildning för att undvika liknande situationer i framtiden. Arbetsgivaren tittar också över om de har missat något i samband med informationen. Stödsamtal har också erbjudits till den berörda sköterskan.

Under årets första månader konstaterades elva nya hiv-bärare i länet. Totalt finns det i dag ett 100-tal hiv-bärare i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om