Ukrainakriget höjer redan stor risk för cyberattacker

Det finns en blåögdhet inom svenska kommuner och företag inför risken av cyberattacker, menar expert på IT-säkerhet. Risker som ökat i samband med kriget i Ukraina.

Det krävs att man tänker till innan och har en utarbetade plan för att klara av cyberattackerna, menar Mikael Westerlund, Global Connect.

Det krävs att man tänker till innan och har en utarbetade plan för att klara av cyberattackerna, menar Mikael Westerlund, Global Connect.

Foto: ClobalConnect

Norrbotten2022-03-03 07:00

– Ja, det har eskalerat efter krigets utbrott men det fanns även ett förhöjt läge innan. Det finns kanske också en förberedande fas där cyberattacker är ett verktyg i den moderna krigföringen för att skapa oroligheter och klyftor i omgivningen, säger Mikael Westerlund, teknisk chef Global connect som levererar fiberbaserad datakommunikation och datacenter i norra Europa.

Myndigheten för samhällsskydd har efter krigets utbrott gått ut och uppmanar alla organisationer att skärpa uppmärksamheten kring nätfiske och DDoS-attacker, överbelastningsattacker. 

– Vi har en sämre situation i Sverige idag och är mer potentiellt utsatta enligt MSB. Det skapar ett mer allvarligt säkerhetsläge, säger Mikael Westerlund.

Redan innan kriget i Ukraina så var det ett ansträngt läge med cyberattacker. Kalix kommun och Coop är exempel på organisationer som utsattes med allvarliga följder.

– De utsattes för den moderna typen av attacker som är en ren digital utpressning. Man vill komma åt pengar genom att låsa datorer och servrar och man får ett meddelande på datorskärmen där det står att man måste betala in en summa pengar i bitcoin för att de ska låsa upp datorerna, säger han.

För att som organisation klara av en cyberattack krävs att man har en redan utarbetad plan och faktiskt även testad.

– Tittar vi på Sverige så har vi små och stora kommuner och det är en utmaning att hantera de förväntningar som finns på verksamheten i en mindre kommun. Min rekommendation är att inte fundera på om man kommer att bli utsatt, utan faktiskt fokusera på vad vi gör när vi blir utsatt. Kan jag återställa mina system och har väl etablerade rutiner för att återställa backuper, säger han.

Är det dålig beredskap i Sverige mot sådana här attacker?

– Jag tror vi allmänt generellt är lite blåögda när vi kommer till en här typen av hot. Vi är nog lite godtrogna men vi är också i bräschen när det gäller att anamma och ta till oss nya tekniska lösningar, innovation och nya sätt att jobba, säger han.

Det är inte alltid som syftet är att en specifik organisation ska bli måltavla för en cyberattack. 

– Den som gör attacken kanske inte riktar den mot kommunen som sådan utan de skickar ut hundra tusen mail. Någon klickar på länken och så slinker det igenom skyddet och man blir infekterad och det sprids, säger Mikael Westerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!