Tusentals går inte att utvisa

Eftersom vissa länder inte tar emot återvändande asylsökande finns det tusentals personer i Sverige som lever i ”limbo” – de får inte stanna men kan heller inte utvisas.

Norrbotten2016-01-08 06:00

– Även om vi har korrekta handlingar och det står utom rimligt tvivel var personen kommer ifrån så finns det vissa länder som ändå inte vill ta emot en återvändande person. Men det kan förändra sig över tid, vissa perioder går det bra och andra inte, säger Marcus Nilsson, chef för gränspolisen region nord.

Och då går det inte att utvisa personen?

– Nej, det måste bli en acceptans i hemlandet. Men det förändrar inte vårt uppdrag att beslutet ska verkställas, då får man försöka motivera utlänningen att hjälpa till själv istället.

Fredrik Lundh Sammeli, migrationspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, uppskattar att det finns 2000–3000 personer i Sverige som berörs av det han kallar för ”limbofall”, där personen inte har ett land att återvända till.

– Det handlar om diplomati länder emellan där den enskilde många gånger hamnar i kläm. Det pågår ett speciellt arbete i regeringskansliet för att se hur man kan lösa det.

Fredrik Lundh Sammeli var en av de drivande personerna i den blocköverskridande migrationsuppgörelse som presenterades den 23 oktober i år. I den ingår att vuxna personer utan barn som har ett utvisningsbeslut ska förlora hela sin dagersättning från Migrationsverket.

– Vi vill minska incitamenten för människor att stanna kvar efter ett avvisnings- eller utvisningsbeslut, de har faktiskt ett uppdrag att återvända.

Kommer det även gälla för de personer där hemlandet inte accepterar ett återvändande?

– Den frågan måste jag passa på. När vi påbörjar lagstiftningsarbetet i detalj får vi titta på gränsdragningar och möjliga undantagsfall. Många har möjlighet att återvända eller resa vidare omedelbart och andra kommer aldrig lyckas med det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!