Turismen ökar – liksom utsläppen

Allt fler väjer att turista i Norrbotten. Men det betyder att även turismens klimatavtryck ökar. "Går inte att blunda för", säger Erika Mattsson, vd för Swedish Lapland.

Norrbotten2018-06-25 19:33

Swedish Laplands statistik visar att de hade 3,6 miljoner kommersiella gäster i regionen under förra året. Runt 30 procent av dem stod internationella turister för. Turister som nästan alltid tar flyget hit. Många vill se och uppleva den norrbottniska naturen, problematiken är att det är svårt att göra utan att samtidigt bidra till att förstöra den.

Turismen står i dag för åtta procent av världens växthusgaser, enligt en studie från University of Sydney som nyligen publicerades Nature Climate Change. En betydande del av utsläppen kommer från flyget, och studien räknade dessutom inte med andra utsläpp som flyget bidrar med utöver koldioxiden.

– Det är en klimatpåverkan och så länge flyget är involverat med den typ av bränsle som man kör på i dag så vet vi att det här inte går att blunda för, säger Erika Mattsson, vd för Swedish Lapland.

Swedish Lapland marknadsför sig internationellt, men de skulle som en åtgärd kunna rikta sig enbart mot en nära marknad. Men de kan inte hindra andra människor att resa hit, enligt Erika Mattsson. Däremot kan man göra mer lokalt för att göra turistresan mer hållbar.

– Det man kan göra här och nu är att försöka paketera resor så att de stannar lite längre. Då blir avtrycket mindre. Det andra är att jobba med platsens hållbara utveckling så att när man väl landar på destinationen Swedish Lapland så är det en hållbarare turism i jämförelse med andra destinationer, säger Erika Mattsson och tillägger att de även jobbar aktivt för att få behålla två nattåg.

– Vi jobbar nära Trafikverket för att öka resandet med nattågen också som ett alternativ. Vi ställer inte nattåget mot flyget utan vill kunna erbjuda det alternativet för de gäster som vill resa på det sättet.

Samtidigt har hon tilltro till att flyget kommer att bli mer miljövänligt. Där gäller det att sätta press på flygbolagen, tycker Erika Mattsson. Swedavia som driver de två stora flygplatserna har också sagt att de ska vara helt fossilfria till 2030. Erika Mattsson tror inte att folk kommer sluta flyga, utan att det måste komma en miljölösning som gör det mer hållbart. Drömmen vore att kunna lansera en flyglinje till Norrbotten som drivs helt med biobränsle, enligt Erika Mattsson.

– Vi har medvetna gäster i den här regionen så för oss är det en viktig fråga att göra inresan till regionen mer hållbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om