Sverige närmar sig en regeringskris efter den vidöppna konflikten i migrationsfrågan mellan S och MP.
Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo sitter själv i partistyrelsen och deltog i helgens diskussioner men vill ännu inte kommentera vad som framkom då.
– Känslig materia, säger han.
Samtidigt vänder sig Ölvebo mot att Fredrik Lundh Sammeli, länets S-ordförande, ställer sig bakom tanken på riktmärken i migrationen, med hänvisning till flyktingkrisen och uttalanden som "Vi vill inte tillbaka till 2015".
– Frågan handlar inte om det – utan om att värna asylrätten. Det blir problematiskt med volymmål, då man inte vet vilka kriser som uppstår framöver. Med en klimatkris eller nya krig kan ju volymerna påverkas drastiskt.
Fredrik Lundh Sammeli (S) anser att det inte är rimligt att enbart Sverige och ett fåtal andra länder ska ta lika tungt ansvar som 2015.
– Sverige ska inte ta hela smällen men vi ska inte heller vara först med att sätta ribbor i migrationen, särskilt inte när vi inte kan säkerställa asylrätten. Att försämra möjligheterna till familjeåterföreningar är särskilt problematiskt. Det känns som en grundläggande rättighet.
I debattinlägget skriver ni att "det finns gränser för hur restriktiv flyktingpolitik Sverige ska ha". Har S gått över gränsen nu?
– Frågan är inte avgjord. Det diskuteras på flera nivåer, och det har inte kommit fram något skarpt förslag ännu. Vi har i alla fall varit tydliga med var gränsen går.
Om S ändå väljer att göra upp med borgerliga partier om ett volymtak i migrationen, vad gör MP då?
– Jag vill inte kommentera det i dag, mitt under förhandlingarna. Men jag hoppas att S hittar tillbaka till partiets grund i solidariteten genom en fyllig intern diskussion, i stället för att hänfalla åt det populistiska hållet. Jag vädjar till alla kloka S-människor att fundera vad det i praktiken innebär.
Enligt tidningen Expressen finns också en splittring i regeringsfrågan inom MP, i alla fall utifrån vad förre riksdagsledamoten Carl Schlyter uppger.
– Jag vill inte beskriva det som två läger. Däremot finns en frustration. Är man två partier i en regering, vill man vara med i så här viktiga beslut.
Många anklagar nu S för att ha anammat SD:s migrationspolitik och Henrik Ölvebo håller med.
– Ett stort kliv ditåt, går inte att argumentera mot det. Jämför med bara ett år tillbaks i tiden, när många sossar var negativa till volymmålen.
MP har inget nytt partistyrelsemöte förrän i augusti men Henrik Ölvebo, för närvarande på semester, räknar med att det kan komma nya besked från partitoppen tidigare än så, kring regeringssamarbetet med S.
– Jag är beredd på möten hela tiden. Jag har samtidigt fullt förtroende för våra språkrör.
Även Johan Hansson, 26 år, ny ordförande för MP Norrbotten, har skrivit under debattinlägget och är mycket kritisk till de volymmål som S-förslaget innebär.
– Lätt att glömma att det är människor vi snackar om. Människor flyr av en anledning, man ska kunna söka skydd när att man behöver det. Asylrätten är grundläggande internationell rätt. Man kan inte sätta en siffra på den.
Johan Hansson menar också att debatten om invandringen måste innehålla mer positiva argument.
– Sverige blir rikare om vi blir mer välkomnande. Kolla vilka som jobbar i välfärden i dag. Sverige behöver fler människor och längs vägen får vi också nya insikter.
Kan ni sitta i en regering med ett parti som företräder en annan linje i migrationspolitiken?
– Nej. Men vi är inte i det läget just nu. Och vi vill inte lämna regeringen. Men vi måste markera. Jag tror att S tydligt har sett att vi inte kommer ge vika.