Sverige har målet att senast år 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, därefter ska utsläppen bli negativa. Norrbotten utgör en fjärdedel av Sveriges yta, men bara 2,4 procent av Sveriges befolkning 2018. Stål- och gruvindustrin i länet förklarar delvis varför Norrbotten stod för elva procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser 2018.
2018 uppgick utsläppen i Norrbotten till nästan 5,4 miljoner ton. Industrin stod för 36,7 procent, el och fjärrvärme för 42,1 procent, transporter för elva procent och övriga områden tio procent. Det framgår i en rapport från länsstyrelsen i Norrbotten och Energikontor Norr.
– När det gäller det övergripande målet har vi väldigt lång väg att gå. Vi har flera tunga industrier i länet som står för en stor del av utsläppen. Det ser man när man ser hur stor del av utsläppen som näringslivet står för. Det har annonserats stora satsningar i länet inom näringslivet, LKAB och Hybrit och nu senast Kaunis Iron som aviserar att man vill ställa om stora delar av sina transporter till eldrift. Så det händer mycket också, säger Sophie Forsberg Johansson, energi- och klimatsamordnare på länsstyrelsen i Norrbotten.
Norrbotten måste minska utsläppen från transporter med minst 70 procent senast 2030 (jämfört med 2010). Målet innebär utsläpp på cirka 200 000 ton koldioxid år 2030. 2018 låg utsläppen från transporter i länet på 591 000 ton, utsläppen ska alltså minska med två tredjedelar på tolv år för att målet ska nås.
– Det är väldigt tufft. När man tar del av Trafikverkets prognoser och analyser så har man stor tilltro till elektrifieringen, men också omställning och användning av biodrivmedel samt högre kostnader för att transportera sig, både person- och godstransporter.
Trafikverket beviljade förra året upp till 100 procent i stöd för att bygga ut snabbladdningsstationer längs E10 i Norrbotten.
– Efter årsskiftet kommer man att gå ut med en utlysning för övriga länet, de vita fläckarna, där det är mer än tio mil mellan snabbladdarna. Vi hoppas få sökande till alla platserna, får vi det har vi grundbehovet för snabbladdare täckt.
Ett tredje mål är att Norrbotten ska ha 100 procent förnybar elproduktion år 2040.
Syftet med rapporten är att visa hur Norrbotten ligger till i förhållande till de beslutade målen.
– Vår förhoppning är att den ska väcka ett intresse för frågorna, säger hon.