Tuff polissommar: "Botten är nådd"

Fler brott och försvinnanden men färre poliser. Polisen har återigen haft en pressad sommar med övertidsberg och stress. Men botten kan vara nådd, tror polischefen.

TUFFT. Polisen har haft färre grova brott att utreda, men ovanligt många försvinnanden har tärt på sommarens svaga resurser. I bild: Håkan Karlsson.

TUFFT. Polisen har haft färre grova brott att utreda, men ovanligt många försvinnanden har tärt på sommarens svaga resurser. I bild: Håkan Karlsson.

Foto: Linda Wikstrom

Norrbotten2017-08-10 19:00

Sommaren är den svåraste tiden på året för polisen. Brotten blir fler samtidigt som det finns färre poliser i tjänst. Men den här sommaren har polisen haft tur.

– Vi har haft tur därför att vi har inte haft så många särskilda händelser med grova brott, säger Jan Johansson, regionalt huvudskyddsombud på Polisförbundet.

Poliserna jobbar efter svårlagda sommarscheman som är känsliga för stora polisiära händelser som rubbar planeringen, såsom mord och dråp som inte är ovanligt för årstiden.

– Då måste vi ju omedelbart ställa om så att vi kraftsamlar direkt, och det påverkar hela vår resursanvändning. Men vi har inte behövt kraftsamla för något grovt brott, säger Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten.

Men arbetsbelastningen har ändå varit väldigt hög. Sommaren 2017 har istället präglats av väldigt många eftersök av försvunna personer. Bortsett från försvunna fjällvandrare, som de civila fjällräddarna mestadels hanterar, har eftersöken i skogslandet och drunkningslarmen varit resurskrävande insatser i svåra terränger.

– När det gäller eftersök så har jag en känsla att vi har fler nu i sommar än tidigare.

Polisen är ofta helt beroende av hjälp från hemvärnet, fjällräddarna och Missing People.

– Det är fantastiskt hur människor ställer upp på sin fritid eller arbetstid och hjälper till att leta efter försvunna.

Vissa arbetsuppgifter har fått bortprioriteras i det ansträngda läget. Exempelvis arbetet i trafiken.

– Vi har inte lyckats på trafikområdet där vi tyvärr har drabbats av svåra olyckor. Jag noterar också trafikstörningar. Det kan bero på att vi inte har tillräckligt tid att synas i trafiken och den förebyggande delen. Det kan ha ett samband och där hinner vi inte med helt enkelt.

Många poliser har tvingats till mycket övertid för att få bemanningen att gå ihop.

– Det blir så att folk måste ställa upp och jobba övertid. Personalen har dragit ett tungt men fantastiskt last, säger Jan Johansson.

Håkan Karlsson hyllar också de som ställt upp på övertid för att få verksamheten att gå ihop. Men facket varnar för att den höga arbetsbelastningen kan leda till att poliser bränner ut sig.

– Risken finns att vi får en reaktion efter sommaren är slut och man börjar slappna av och kommer in i ordinarie verksamhet. Det är en tuff situation. Det märker vi också att det ramlar in en del individärenden, säger Jan Johansson.

Polisledningen är medveten om varningssignalerna och tycker att dialogen med facket är bra.

– Vi måste se till att de medarbetare som har slitit hårt tas om hand på ett bra sätt så att de inte drabbas av ohälsa, säger Håkan Karlsson.

Polisledningen tror att botten kan vara nådd för den dåliga bemanningen.

– Med tanke på den höga prioriteten på nationell nivå. Antalet poliser kommer att öka med tanke på hur många som kommer att utbildas. Jag räknar med att det kommer att gagna nästa års planering, säger Håkan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om