Trots ökat bidrag – besparingarna fortsätter

Trots en ny kostnadsutjämning som kan innebära 262 miljoner kronor i ökat bidrag fortsätter regionledningen med kostnadsminskningar på 700 miljoner. "Innerst inne tror jag att S, V och MP är glada för att någon gör det här jobbet", säger Kenneth Backgård (SJVP).

Kenneth Backgård (SJVP) menar att det inte är helt säkert att förslaget om ny kostnadsutjämning går igenom. "Vi måste utgå från läget att det inte tillför något.", säger han.

Kenneth Backgård (SJVP) menar att det inte är helt säkert att förslaget om ny kostnadsutjämning går igenom. "Vi måste utgå från läget att det inte tillför något.", säger han.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Norrbotten2019-11-11 19:00

Den 20 november beslutar riksdagen om regeringens förslag om ny kostnadsutjämning. Om förslaget blir verklighet innebär det ett ökat bidrag till Region Norrbotten på 262 miljoner kronor 2020, 306 miljoner 2021 och 314 miljoner 2022. 

Men I den finansplan som läggs fram i regionstyrelsen på onsdag håller regionledningen fast vid kostnadsminskningar på 700 miljoner de närmsta åren.

– Det är inte säkert att beslutet fattas så vi måste utgå från läget att det inte tillför något, säger Kenneth Backgård (SJVP).

Oppositionsrådet Anders Öberg (S) delar inte Kenneth Backgårds syn på kostnadsutjämningen.

– De vill måla upp en bild av att vi har en besvärlig ekonomi. Det stämmer delvis och vi måste fortsatt göra saker. Men de väljer att inte alls lyfta fram kostnadsutjämningen och det vore dumt att inte visa norrbottningarna att vi tror på det.

Kenneth Backgård väljer att beskriva det ekonomiska läget i regionen så här:

– Jag skulle beskriva det som ekonomiskt ansträngt. Det kommer krävas de förändringar som vi skissat på.

Årsprognosen per augusti för 2019 visar ett underskott i divisionerna med 349 miljoner kronor.

– Det kommer att gå att räta ut, om vi lyckas med det kommer vi att ha en hälso- och sjukvård som faktiskt är hållbar över tid.

Kenneth Backgård menar att den förra regionledningen bär skulden för det ekonomiska läget.

– Man har inte orkat, kunnat eller velat göra de förändringar som behövs. Nu har den lotten hamnat på oss och vi vill att det ska fungera. Innerst inne tror jag att S, V och MP är glada för att någon gör det här jobbet.

Anders Öberg (S) håller inte med om kritiken.

– Vi gjorde den hittills största förändringen när vi byggde Sunderby sjukhus för 20 år sedan vilket de (SJVP) var emot. Vi bestämde vilka specialiseringar som skulle finnas på vilka sjukhus och vi bestämde att vi inte skulle ha jourverksamhet på alla sjukhus.

– Det är ett antal smärtsamma beslut vi tagit, men som vi tog för att klara framtiden. Jag tycker att vi gjorde en hel del.

Enligt finansplanen kommer divisionernas underskott ha minskat till 125 miljoner nästa år.

– Vi har fått signaler om att ser bättre ut på många enheter. Men det kommer behövas en del förändringar och det går det inte att sticka under stol med, säger Kenneth Backgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!