Trafikverket tar krafttag mot viltolyckor

Nu ska viltolyckorna bekämpas mer systematiskt. Trafikverket startar en kartläggning av det värst drabbade olycksplatserna för att vara redo när regeringen beslutar om den nationella transportplanen.

Samordnade systematiska åtgärder ska minska viltolyckorna.

Samordnade systematiska åtgärder ska minska viltolyckorna.

Foto: Petra Isaksson

Norrbotten2018-05-08 09:42

HÄR kan du se var viltolyckorna i Norrbotten inträffat– Viltolyckorna har sedan 70-talet ökat med i snitt omkring tre procent per år men vi har inte gjort något strategiskt genomtänkt utan har satt upp viltstängsel där klagomålen kommit upp, säger Anders Sjölund, som är samordnare för landskapsfrågor vid Trafikverket.

Idag vet man genom forskning att viltstängsel inte minskar viltolyckorna utan bara flyttar dem till en annan plats.

– Djur är precis som människor. Om de ska över en väg har de ett skäl till det. Kommer de inte runt stängslet så hoppar de över det. Så då måste vi använda stängslet till att styra djuren till en säker passage som vi vill att de ska använda, säger Anders Sjölund.

Nu kartlägger Trafikverket de platser som är värst drabbade av viltolyckor för att där kunna vidta samordnade åtgärder tillsammans med andra aktörer som markägare, kommuner, jägare, skogsbruk och rennäring.

– Förslaget i den nya nationella transportplanen är att Trafikverket får medel för att genomföra åtgärder. Ett förslag som vi hoppas regeringen tar i vår, säger Anders Sjölund.

Nybyggnation av passager, viltvarningssystem eller anpassning av befintliga övergångar är några av de åtgärder som blir Trafikverkets del.

– Ska vi halvera antalet olyckor behöver vi göra åtgärder för 7 miljarder kronor. Då ska man veta att viltolyckorna kosta samhället fem miljarder kronor per år, säger Anders Sjölund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om