I ett inlägg på fackförbundets Facebooksida som publicerades på måndagen står det att enhetscheferna inom ambulanssjukvården i Norrbotten har en sådan pressad arbetssituation att de inte längre kommer att ha jour under kvällar, helger och nätter från och med den 1 november.
Det blir istället upp till den som är driftsansvarig för arbetspasset, en personal inom ambulansbesättningen, att försöka lösa bemanningen. Nödropet från enhetscheferna är ännu en signal om att Region Norrbotten har tappat kontrollen över situationen inom ambulanssjukvården, uppger Henrik Johansson. Inlägget gällande enhetscheferna togs senare bort då tonen i debatten upplevdes som hätsk.
– Läget är pressat och vi bestämde oss för att då bort det. Men läget inom ambulansen i Region Norrbotten är så pass allvarligt att vi har tillskrivit statsmakten. Norrbotten är en av de regioner där staten nu måste gå in, säger Henrik Johansson och tillägger att Ambulansförbundet inte längre ser regionen som en seriös avtalspart längre.
Vi har tidigare rapporterat om personal som har sagt upp sig i samband med införandet av EU:s arbetstidsdirektiv och den ökade jourtjänstgöringen.
– Nu tar man in bemannningspersonal från Finland som får en halv dags inskolning för att sedan sätta sig i akutambulansen. Det är inte seriöst. Region Norrbotten har all möjlighet att göra som i Jämtland-Härjedalen där man fortsätter att köra på dygnstjänst på flera ställen.
Enligt Ambulansförbundet skulle Region Norrbotten behöva anställda 35-40 procent fler personer än i dag för att klara bemanningen med de nya arbetstidsreglerna.
Regionrådet och socialdemokraten Anders Öberg säger att den politiska ledningen är väldigt ödmjuk inför den situation som råder inom stora delar av ambulanssjukvården i Norrbotten. Ambulansförbundets utspel har han inga kommentarer till.
– Vi har inget kollektivavtal med Ambulansförbundet, vi har avtal med Vårdförbundet och Kommunal. Jag har inte sett hur de agerar.
Han och regionrådskollegan Camilla Friberg (S) besökte ambulansstationen i Kalix på måndagen.
– Det var ett bra och konstruktivt möte. Men vi har inte varit inne i några detaljer kring schemalösningar och så.
Kan regionen lösa den kris som ambulanssjukvården befinner sig i?
– Det måste vi göra. Vi måste hitta andra arbetssätt och mötas mellan parterna, säger Anders Öberg.