Sverige kan få en regeringskris efter V-ledaren Jonas Sjöstedts hot om misstroendevotum mot Stefan Löfven (S), om den hårt kritiserade las-utredningen om en reformerad arbetsrätt av Gudmund Toijer förvandlas till lagstiftning.
Men nu återupptar arbetsmarknadens parter LO, PTK och Svenskt näringsliv förhandlingarna – och en av nyckelspelarna i hetluften är Kommunals ordförande Tobias Baudin, ledamot i högsta LO-styrelsen.
– Avtalsdelegationen ska förhandla så det ryker nu och därefter säger vi i LO-styrelsen Ja eller Nej till ett eventuellt förslag. Det blir säkert en nattmangling, säger Delfinens forne ismaskinist som sedan 2016 är Kommunals bas.
För två veckor sedan var tongångarna annorlunda. Då hade förhandlingarna strandat och ingen av parterna såg några möjligheter att kunna enas.
– Vi hade kommit så långt utan att komma i mål. Därför stängde vi dörrarna då, säger Baudin.
Huruvida hotet om nyval satte press på parterna förblir osagt men Baudin menar att det var upp till arbetsgivarsidan att återuppta förhandlingarna.
– Min bild är att de tog första kontakten. Därför vore det dumt om vi från LO:s sida inte ville sätta oss vid förhandlingsbordet igen.
Finns det något konkret som gör att ni från LO och Kommunals sida vill förhandla igen?
– Nej. Men en bidragande del är att arbetsgivarna nu har läst las-utredningen och insett att den inte är så bra för dem heller. Även de är rädda för att utredningen blir verklighet om inte parterna kommer överens.
Vilka är de svåra knäckfrågorna i förhandlingarna?
– För Kommunals del är det avskaffandet av saklig grund som är den röda linjen. Det måste finnas sakliga skäl till varför någon sägs upp på svensk arbetsmarknad. Det kan vi aldrig göra avkall på.
I dag finns två sakliga grunder – arbetsbrist (när turordningsreglerna gäller) eller personliga skäl.
Det Kommunal och LO vänder sig mot är arbetsgivarnas krav på att kunna använda sig av just ”personliga skäl” i större utsträckning, utan att facken kan förhindra uppsägning.
– Vi ska inte kunna ogiltigförklara såna uppsägningar i förhandlingar, utan de ska i stället bedömas av domstolar. Det går vi aldrig med på.
Men även annat står på spel. Baudin är tydlig med att Kommunal vill avskaffa visstidsanställningarna i offentlig sektor.
– 30 procent inom äldreomsorgen lider av visstidsanställningar – dubbelt så många som på arbetsmarknaden i övrigt.
Kommunal vill också få bort den så kallade hyvlingen, den sänkta sysselsättningsgraden.
– Arbetsgivarna ska inte kunna sänka månadslönen från ena dagen till nästa, säger Baudin som också nämner förbättrade omställningsvillkor som ett tredje avgörande krav.
Men han är också medveten om att förhandlingarna innebär kompromisser.
– Om vi lyckas med dessa enorma förbättringar, får vi vara redo på att ge tillbaka något till arbetsgivarna. Därför behöver vi få veta vad priset blir?
Samtidigt fördjupas splittringen inom LO, då Byggnads, Seko, Fastighets, Målarna, Transport och Pappers vägrar ställa sig bakom de återupptagna förhandlingarna.
Missnöjet riktas mot LO-ledningen med ordförande Susanna Gideonsson, som anklagas för att ha förnyat samtalen med arbetsgivarparten utan förbundens vetskap.
– Jag har respekt för att de kan känna så, och vi inom Kommunal vet inget mer än de förbunden. Ändå tycker jag inte att det var skäl för att avsluta förhandlingarna helt.
Även om Kommunal stöttar las-förhandlingarna är de själva en del av splittringen då de tidigare lämnade den så kallade LO-samordningen inför årets avtals- och lönerörelse.
– Vi fick inte stöd av några av övriga förbund i försöken att kräva extra lönepåslag för våra medlemmar. Vill vi ha bättre kvalitet i välfärden, måste personalen kunna utbilda sig – och då behöver undersköterskor få mer i lön. Annars drabbas även ”gubbförbundens” medlemmar i och med en försämrad vård och omsorg.
Men frågan är om det spelar någon roll hur ”nejsägar”-förbunden ställer sig till ett eventuellt nytt las-avtal mellan parterna?
Det är nämligen upp till LO:s representantskap att så småningom godkänna styrelsens förslag till avtal och då räcker det med att 60 procent av ombuden röstar Ja.
– Vi inom Kommunal utgör 40 procent av medlemsantalet, så vi behöver inte så många fler för att förslaget ska röstas igenom.
Samtidigt beklagar han att LO är så oeniga.
– Många arbetsgivare njuter över att vi bråkar så mycket inom LO inför öppen ridå. Fackföreningsrörelsen blir svagare, medan arbetsgivarna växer sig starkare. Det bekymrar mig mest.
Hur ser Susanna Gideonssons ställning ut som LO-ordförande?
– Hon har precis tillträtt, detta är givetvis en tuff start för henne. Gideonsson är en tuff ledare med lång erfarenhet och stor kompetens men jag vet att även hon tycker att splittringen inom LO är väldigt tråkig.
De återupptagna las-förhandlingarna sker dessutom parallellt med att Kommunal precis har inlett egna, svåra avtalsförhandlingar med sin arbetsgivarpart Sveriges kommuner och regioner.
SKR har redan kommit med ett ”nollbud” och yrkat på ett "sifferlöst" avtal i förhandlingarna, som ska vara färdiga den 31 oktober.
Tobias Baudin är mycket besviken.
– Vi har yrkat på tre procent, precis som industrin, samt en halv procent extra för alla yrkesutbildade inom vård och omsorg. Dessutom vill vi ha retroaktiva löneförhöjningar, då hela avtalsrörelsen blev uppskjuten på grund av pandemin.
Men hittills har SKR inte gått med på några av Kommunals krav.
– Vi trodde, med pandemin i backspegeln, att SKR skulle inse att våra medlemmar behöver rejäla löneökningar, även retroaktivt. Detta är ett hån mot alla medlemmar som fortfarande står i frontlinjen mot corona.
Likaså lyfter Baudin fram kraven på avskaffade delade turer, förkortade arbetstider, rätten till heltid med mera.
– Men det enda arbetsgivarna vill är mer ”flexibilitet” i schemaläggningarna – alltså ännu mer makt till cheferna. Det går vi aldrig med på utan strid.
– Det här blir den tuffaste avtalsrörelse som Kommunal någonsin har varit med om men jag är fast beslutsam om att ge allt jag kan för mina medlemmar. Välfärdsarbetarna har tagit Sverige genom coronakrisen, säger Hertsösonen Tobias Baudin.