Så hjälper du barnen med distansundervisning

Distansundervisning innebär nya utmaningar för många hushåll. Här kommer sex tips som man kan använda sig av.

STOCKHOLM 2015-04-20
Elever i årskurs 6 skriver en historia i svenskundervisningen på en skola i Bredäng 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180


 
En ren och organiserad arbets yta är viktigt.

STOCKHOLM 2015-04-20 Elever i årskurs 6 skriver en historia i svenskundervisningen på en skola i Bredäng Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180 En ren och organiserad arbets yta är viktigt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbotten2021-04-08 19:06

Skolan innebär inte bara undervisning och hemläxor. På många sätt förser skolan barnet med allt från social samhörighet till social träning och en struktur i vardagen. Trots regeringens beslut att minska på distansundervinsingen, är det fortfarande en verklighet för många av Norrbottens högstadieelever. Vad kan man som vårdnadshavare göra för att underlätta i vardagen för alla familjemedlemmar? 

Här kommer några tips:

1. Rutiner.

Behandla dagen som om det skulle vara en vanlig skoldag. Ät frukost, klä på er och borsta tänderna. Under dagen kan det även vara bra med rutiner för lunch och raster. 

2. Schema.

Skapa ett schema tillsammans med barnet. Det ska finnas klockslag och aktiviteter för hela skoldagen.

3. Mat och sov-klocka. 

Oavsett om det är lektioner via en datorskärm hela dagen, är det viktigt att man går upp ur sängen i tid och även går och lägger sig i tid. Lika viktigt är det att ha fasta tidpunkter för när man ska äta.

4. En dedikerad arbetsplats. 

Se till att det finns en fast plats i hemmet som enbart används till skolarbete. Helst en plats med bra belysning.

5. Motion. 

Använd er av motion som skolarbetspauser. Hjälp barnet att komma igång trots restriktionerna, allt från promenader, springturer och danspauser är bra motion.

6. Social kontakt.

Hjälp barnet att behålla kontakten med klasskamraterna eller andra kompisar. Man kan se till att planera fysiska träffar om alla inblandade är helt friska, vill man inte det kan man se till att det håller kontakten digitalt.  

Enligt Åsa Bjuhr, universitetslektor i bland annat pedagogik på Luleå tekniska universitet, är rutiner viktigt oavsett ålder.

– Det är som det är med vuxna också, det är alltid bra med rutiner. Även om de normala rutinerna sätts ur spel ett tag så får man försöka hålla fast i dem. 

Hon påpekar även att det inte alltid går att involvera sig i barnets undervisning.

– Jag är förälder och själv är man ju också på jobbet, även om man ibland jobbar hemifrån. Det gör att man kanske inte riktigt hinner med att kika på vad barnen gör. Men såklart är det bra att följa upp och fråga barnet vad de har gjort under dagen och hur det går till.

Hon ger också tips hur man kan gå tillväga om ens jobb hindrar en från att involvera sig.

– En del barn som går i samma klass kan träffas två, tre stycken och ha hemskola tillsammans. Då har de stöd i varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!