Tik Tok-profil rasar mot Norrmejerier – bönder svarar

Folk manar till bojkott av Norrmejeriers produkter efter beskedet att verksamheten i Luleå läggs ned. Populäre Tik Tok-profilen Pontus Johansson är en av många kritiker. "Jag hoppas och tror att stormen lägger sig", säger styrelseledamot Linnea Larsson.

Massiv proteststorm mot Norrmejeriers nedläggning i Luleå. Populäre influeraren Pontus Johansson är en av många som är kritiska men mjölkbönderna Johan Liljebäck och Linnea Larsson försvarar sig. "Detta görs för skapa bättre lönsamhet och bättre pris till bönderna, så att vi kan finnas kvar", säger styrelseledamot Linnea Larsson.

Massiv proteststorm mot Norrmejeriers nedläggning i Luleå. Populäre influeraren Pontus Johansson är en av många som är kritiska men mjölkbönderna Johan Liljebäck och Linnea Larsson försvarar sig. "Detta görs för skapa bättre lönsamhet och bättre pris till bönderna, så att vi kan finnas kvar", säger styrelseledamot Linnea Larsson.

Foto: Arkiv

Norrbotten2023-08-24 14:30

Protesterna bland norrbottningarna är massiva efter beskedet att Norrmejerier lägger ned verksamheten i Luleå inom två år och ska flytta all produktion till Umeå, med följden att 60 jobb försvinner.  

Även om somliga uttrycker förståelse och ser till lönsamheten för Norrmejerier och framtiden för mjölkbönderna, är merparten negativa i sociala medier, där det rentav manas till bojkott av produkterna.

undefined
"Norrmejerier visar genom sin handling att de inte tror på Norrbotten. Att det inte finna någon framtid här", skriver influeraren och Tik Tok-profilen Pontus Johansson på Facebook.

Framgångsrike influeraren Pontus Johansson i Råneå, med drygt 150 000 följare på Tik Tok, är en av många som reagerar kraftfullt mot beslutet.

”1000 miljarder ska investeras i Norrbotten och vi ska bli 100 000 nya norrbottningar. Det är många munnar att mätta. Men Norrmejerier visar genom sin handling att de inte tror på Norrbotten. Att det inte finna någon framtid här”, skriver Johansson i kommentarsflödet på Norrbottens-Kurirens Facebooksida.

Men styrelseledamot Johan Liljebäck, bonde i Svartbyn utanför Överkalix med över 100 mjölkkor på lantbruket Stora Mu, försvarar sig. 

– Vi var eniga i styrelsen. Inga roliga beslut att ta, alltid svårt när det handlar om många arbetstillfällen, men det här innebär så pass stora fördelar för lönsamheten på sikt.

undefined
"Inga roliga beslut att ta, alltid svårt när det handlar om många arbetstillfällen, men det här innebär så pass stora fördelar för lönsamheten på sikt", säger styrelseledamot Johan Liljebäck i Överkalix, här med sonen Alfred, 4 år.

Han beskriver hur mjölkproduktionen har minskat kraftigt i norr och antalet bönder i länet har halverats på tio år. 

– Vi är bara 50 stycken kvar nu, samtidigt som mjölkdrickandet minskar och övergår i mer ostkonsumtion. Då är det inte hållbart att stå med två anläggningar som inte kan gå för fullt.

Även styrelseledamoten Linnea Larsson, mjölkbonde i Ängesbyn utanför Luleå, menar att avvecklingen i Luleå är nödvändig. 

– Vikande mjölkkonsumtion och produktion innebär att vi får ett alltför lågt kapacitetsutnyttjande i våra två nuvarande anläggningar. Då måste vi effektivisera.

Hon menar att kritikerna missar själva huvudbudskapet rörande nedläggningsbeslutet.

– Detta görs för skapa bättre lönsamhet och bättre pris till bönderna, så att vi kan finnas kvar. Och produkterna med vår mjölk kommer säljas i butikerna i Norrbotten framöver också, precis som tidigare.

Samtidigt reagerar många över det symbolladdade att Norrbotten förlorar sitt sista kvarvarande mejeri nu när politikerna under flera år har lyft vikten av bättre självförsörjningsgrad, beredskap och närproducerade varor i norr.  

– Klart att det är dålig publicitet och ett negativt symbolvärde när det gäller livsmedelsförsörjningen men detta är egentligen en följd av den misslyckade jordbrukspolitiken och även handeln som sätter så stor press på oss. Livsmedelskedjorna har extremt stor makt med sina egna varumärken, säger Johan Liljebäck. 

undefined
"Att bara lägga ansvaret rörande självförsörjningsgraden på oss företagare blir konstigt, när det borde ligga hos politikerna i stället", säger mjölbonden Linnea Larsson som sitter i Norrmejeriers styrelse.

Han håller också med Norrmejeriers vd Gerhard Bley om att staten och myndigheterna borde ha underlättat mer för mjölkbönderna tidigare.

– All stöttning från samhället behövs och där har det brustit rejält. Politikerna – oavsett färg – har misslyckats med driva en jordbrukspolitik som säkrar framtiden för oss, säger mjölkbonden i Svartbyn. 

– I den bästa av världar skulle vi ha större mjölkvolymer häruppe, så att vi kunde ha kvar båda anläggningarna. Men att bara lägga ansvaret rörande självförsörjningsgraden på oss företagare blir konstigt, när det borde ligga hos politikerna i stället. Jag hoppas och tror att stormen lägger sig, säger Linnea Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!