Thomas Larsson är köksmästare på den White guide-listade restaurangen CG i Luleå, och har massor av år med erfarenhet inom krogbranchen. Inspirationen och glädjen i matlagningen hittar han i de norrbottniska skogarna. Vädret och vinden ger oss goda förutsättningar för bra råvaror. Enligt Thomas Larsson är våra jordgubbar bäst i landet.
Vad betyder den norrbottniska matkulturen för dig?
– Jag vill ofta prata om den. Givetvis är det framförallt de fantastiska råvarorna vi har. Bären, svampen, vilt, Kalixlöjrommen och så vidare. Det rena och mångsidiga klimatet gör det väldigt fördelaktigt. Många soltimmar gör att vi får fantastiska rotfrukter och bär. Vintern gör att allt växer i en långsam takt men pumpas fulla med smak. Sen har vi att tacka alla duktiga jägare, renägare, odlare, svampplockare som förser oss med alla fina råvaror.
Finns det något här som du hoppas fler ska få upp ögonen för?
– De finns fina saker i vattnet som jag gärna skulle vilja jobba mer med. Exempelvis gäddan och aborren. Jag tror det handlar om att vi i restaurangbranchen helt enkelt måste våga satsa på det, och sen måste kunderna våga prova på.
Har du någon typisk norrbottensfavorit?
– Jordgubbarna på sommaren. De blir verkligen mycket bättre här uppe av alla soltimmar. Likaså havtorn.
Hur mycket inspireras du av länet i din matlagning?
– Väldigt mycket. Naturen är en stor inspirationskälla. När jag ska ta fram nya menyer brukar jag vistas mycket i skogen. Jag blir kreativ direkt jag kommer ut.
Hur ser era utländska gäster på den norrbottniska maten?
– De älskar den. Framförallt sältan och det rökiga. Löjrom och de här andra klassikerna. Vi ska vara stolta över vår mat.