Kerstin Wentz är legitimerad psykolog och forskare på Sahlgrenska sjukhuset har tillsammans med en forskargrupp följt 1 600 personer i två år för att studera stress och hållbar arbetsförmåga på arbetsplatsen.
– Viktigaste faktorn för att må bra var att man kände att man kunde göra ett bra jobb. För att kunna göra det så behöver man ha en lagom och balanserad mängd arbetsuppgifter, säger Kerstin Wentz.
På andra plats var ens inflytande över paus och raster och sedan kom höga mängdkrav och känslomässiga krav.
Bland de som deltog i studien hade var femte person har allvarliga problem med trötthet och sämre återhämtning både på jobbet och efter jobbet.
Forskarna har nu utvecklat ett test som ger en svar på om arbetet leder till sänkt livskvalitet och om man är i riskzonen för att ohälsa som att bli utbränd.
Testsvaren är en färgsignal i grönt, gult eller rött med en personlig analys och förslag på åtgärder.
– Om man får grönt har man inte regelbundet huvudvärk, sömnbesvär och andra arbetsrelaterade belastningsbesvär, säger hon.
Var det något som förvånade?
– Ja, de som ligger över gränsvärdet, gult och rött, tenderar också att gå till jobbet när man är sjuk, man har alltså sjuknärvaro. När man är överansträngd minskar förmågan att ta hand om sig själv. Det är en av förlusterna från stress då man blir mer upptagen av alla måsten från omgivningens krav, säger psykologen Kerstin Wentz