SVT kortar sÀndning

Omorganiseringarna pÄ SVT fortsÀtter. Den sena lokala nyhetssÀndningen kortas frÄn nio till 4 minuter.

Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef pÄ SVT Norrbotten.

Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef pÄ SVT Norrbotten.

Foto: Norrbottens media

Norrbotten2019-10-29 13:40

Norrbottens media har tidigare skrivit om omorganiseringarna pĂ„ SVT. Dels har ny teknik gjort att tio sĂ€ndningsorter ska krympas till tvĂ„. Det innebĂ€r att programledarna lĂ€ser nyheter för Norrbotten, JĂ€mtland och VĂ€sterbotten samtidigt som tekniken sköts frĂ„n Göteborg eller Malmö. 

Samtidigt flyttas en tjĂ€nst till Arvidsjaur, som tidigare varit en obemannad ort. 

Ett ytterligare led i omorganiseringen Ă€r att SVT kortar den sena sĂ€ndningen i linjĂ€r-tv, frĂ„n nio minuter till fyra. 

Att den linjĂ€ra sĂ€ndningstiden bantas innebĂ€r att nyhetsarbetet förĂ€ndras, menar Lenita Andersson-Junkka, redaktionschef SVT Norrbotten. 

– Vi har fortfarande kvar sĂ€ndningen 18:33 som Ă€r tio minuter, och det Ă€r bra. Vi kommer att fokusera pĂ„ att göra den sĂ„ bra som möjligt. 

Deras uppdrag som lokalredaktion förtydligas, menar hon. HĂ€danefter ska lokalredaktionen jobba i formaten nyhetsöverblick och fördjupning. Den sena sĂ€ndningen byter ocksĂ„ tid, frĂ„n 21:46 till 22:00.

– Den sĂ€ndningen kommer att gĂ„ mot rapport som Ă€r efterĂ„t. Det blir ett bra nyhetsutbud, vilket Ă€r positivt. 

Vad tĂ€nker du om att det faktiskt blir mindre lokalnyheter i tablĂ„n? 

– Ja det blir lite mindre i sĂ€ndning men och andra sidan kommer vi att jobba Ă€nnu mer digitalt. SĂ„ sammantaget hoppas vi att vi ska kunna leverera samma mĂ€ngd nyheter. 

Viss oro finns pĂ„ redaktionen Ă€ven om förĂ€ndringarna börjar falla pĂ„ plats. 

– NĂ€r man ska förĂ€ndra nĂ„got sĂ„ övergĂ„r man ju till nĂ„got som man inte kĂ€nner till, och dĂ„ skapas oro. Vi jobbar ju i den hĂ€r förĂ€ndringsprocessen nu. Men vi börjar fĂ„ mĂ„nga bitar pĂ„ plats, nu nĂ€r vi stĂ€ller arbetssĂ€ttet.  

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!