Svarta siffror för säkerheten kring vägarbeten

Två tredjedelar av alla vägarbeten klarar inte arbetsplatskontroller utan anmärkning. Trafikverket hoppas att vitessystem ska råda bot på slarviga säkerhetskulturen.

Niklas Sikström

Niklas Sikström

Foto: Herman Öberg

norrbotten2016-12-13 08:27

Fram till november har ­Trafikverket gjort oanmälda arbetsplatskontroller vid 600 tillfällen på landets större vägar. Häpnadsväckande siffrorna: Två tredjedelar av arbetsplatserna klarar inte säkerhetsbestämmelserna.

– Det är klart att vi reagerar på det här på Trafikverket. Men nu har vi inget incitament för att komma åt problemet, säger Anna Boode Cernerud, Trafikverkets arbetsmiljöspecialist på ­underhåll.

Två tredjedelar är en märkbar siffra.

– Det är en hög siffra. I mångt och mycket är det väl så att det inte kostar pengar att göra fel, det är ett problem tror vi. Det kostar mycket pengar att göra rätt, men det kostar ingenting att göra fel.

Med det syftar Cernerud på vitessystemet som har försvunnit. Tidigare utdelades viten när man misskötte ­säkerheten på arbetsplatserna. Nu ingår det inte i alla byggen.

– Vi jobbar varken med piskor eller morötter, säger Anna Boode Cernerud som inte gillar systemet som är nu.

– Det kom ett nytt regelverk som gick ut på att Trafik­verket inte ska vara med och peta i och bestämma hur saker ska vara. Man har lämnat över ansvaret till entreprenörerna och det arbetet gick för snabbt. Det nya arbetssättet har inte implementerats som det skulle. Entreprenörerna kan säkert sköta det här ­själva, men det gick lite snabbt och det var för mycket kunskap och utbildning som vi tidigare tillhandahöll från myndighetens sida.

En anmärkning kan vara ­olika saker. Allt från att man har dokumenterat arbetet fel till att man inte har skyddat betong eller stål korrekt. Olyckor på arbetsplatser är inte helt ovanliga.

I en studie från Trafik­verket har det upptäckts 3 958 olycksfall från 2003 till 2015. Vid 195 olyckor har vägarbetare drabbats. Sex vägarbetare har omkommit.

– Det ska finnas rätt mycket skydd. Det är svårt att ta sig in på vägarbetsområde, ­eftersom det ska stå en lastbil med krockkudde baktill så att man inte ska kunna bli omkörd. Däremot försöker folk ibland att snirkla sig igenom även om det står någon flaggvakt där, berättar Eva Liljegren, expert på säkerhet för vägarbete hos Trafikverket.

Den vanligaste incidenten är kökrockar, att någon kör på en annan bil bakifrån när det bildas kö.

Trafikverket vill införa en vitesmodell igen för att få bukt på säkerheten – och slarvkulturen som verkar finnas.

– Det är inte lätt att förklara för någon som har jobbat länge på ett visst sätt att det ska vara på ett annat. Kulturen kring säkerhet kan vara en förklaring till att det är så här, tror Anna Boode Cernerud.

Olyckor

Av totalt 3 958 olyckor mellan 2003 och 2015 inträffade 50 procent på det statliga, 44 procent på det kommunala och 6 procent på det övriga vägnätet.

Den vanligaste olycks­typen, cirka 38 procent av alla olyckor vid vägarbeten, var olyckor med oskyddade trafikanter.

Den näst vanligaste olyckstypen var upphinnande­olyckor med ungefär 31 procent av alla olyckor. Drygt 82 procent av alla upphinnandeolyckor inträffade på det statliga vägnätet, ofta på vägar med mycket trafik.

Den vanligaste olycks­typen där en vägarbetare blev skadad var singelolyckor (37 procent). I de flesta fall hade vägarbetarna utfört någon form av vinterväghållning.

Källa: STRADA (Trafikverkets informationssystem för data om skador och olyckor inom hela vägtransportsystemet)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!