Förra året var första gången som Skoggstyrelsen sammanställde samtliga inventeringar av älgbetesskador som gjorts. Jämfört med året innan, då vintern var gynsammarer har älgbetesskadorna minskat något. Kännetecknande är att det ser väldigt ojämt ut i länet.
– Det är oroande att vi har områden där älgar skadar skog i stor utsträckning under flera år, säger Bo Leijon som ansvarig för inventering av älgbetesskador på Skogsstyrelsen Region Nord.
Arjeplog pekas ut som särskilt drabbat och även kustlandet från Råneå upp till Haparanda har problem.
– Det handlar om väldigt stora arealer som kan be höva planteras om, men det är fler faktorer än älgen som påverkar, säger Bo Leijon.
Arjeplog har problem med tillväxten av ungskog och även vandringen av älg och snöförhållanden spelar in.
– Älgen befinner sig inte på samma plats på vintern som när de skjuts på hösten.
Förra året var första gången som brunstuppehållet slopades under älgjakten. På sikt kan det leda till att fler älgar skjuts och förvaltningsmålen uppnås.
– Det leder inte till någon större effekt bara på ett år, men det är ett steg i rätt riktning, säger Bo Leijon.
När skogsbranden i Bodträskfors bröt ut 2006 eldhärjades 1 900 hektar mark. Däremot har Norrbotten har varit relativt befriat från stora stormar.
– Det är svårt att förebygga stora stormar, men mildare höststormar klarar man bra om man röjer och håller efter i skogen, säger Anders Lindqvist som är samordnare för skogsskador på Skogsstyrelsen Region nord.
Granbarkborren, en insekt som attackerar granar,har blivit ett växande problem i Sverige och har nu nått så långt norrut som Västerbotten. Den kalla sommaren har dock varit positiv för skogen.
– En dålig sommar har varit bra ur skogssynpunkt, svärmningarna har inte varit lika stora, säger Anders Lindqvist.
För att undvika att borren går på befintlig skog är det viktigt att avverkade träd inte får ligga för länge i skogen innan de flyttas.
Många skogsägare ser också snöskotertrafik över planteringar som ett ökande problem. Rapporteringen om skador på skog på grund av snöskotrar har ökat men det är osäkert om det beror på en ökning av faktiska skador eller en benägenhet från skogsägarna att rapportera mer.