Struma - en kvinnlig folksjukdom

Ulla, 45 år, tog prover då hon fick problem med menstruationen 2003. De visade på en underproduktion av hormoner vilket kunde vara orsaken. I dag äter hon medicin men mår fortfarande inte bra.

SIN EGEN LÄKARE. Ulla tycker att hon blivit bra bemött av sjukvården men att kompetens saknas. Hon har själv kollat upp mediciner och presenterat dem vid sina besök. "Ibland har jag känt mig som min egen läkare", säger hon.

SIN EGEN LÄKARE. Ulla tycker att hon blivit bra bemött av sjukvården men att kompetens saknas. Hon har själv kollat upp mediciner och presenterat dem vid sina besök. "Ibland har jag känt mig som min egen läkare", säger hon.

Foto: Jessica Gow/Scanpix

Norrbotten2011-09-02 06:00

Efter besök hos gynekolog med blodprovstagningar fick hon ett samtal från sin läkare.

- Han frågade om jag var trött, deprimerad, tappade hår och hade ont i kroppen. Det stämde ju för jag gick omkring som en zombie men trodde det berodde på annat. SKA jag inte känna mig så här?

Trött och slutkörd
Hon tror det bröt ut då hon hade stora belastningar både fysiskt och psykiskt i sin livssituation. Då det konstaterats att hon hade hypotyreos fick hon börja med Levaxin direkt.

- Jag hade mått dåligt ett tag men jag hade ju småbarn. Ska jag inte vara trött och slutkörd då?

Hon menar att när man är så håglös och deprimerad är det svårt att ta tag i och se klart på sin egen situation. Magen som inte fungerat kom igång med Levaxinet men i övrigt har inte så mycket förändrats.

- Problemen med menstruationsblödningarna blev bättre men återkom så livmodern togs bort. Men nu funderar jag om symptomen är borta men inte orsaken. Det finns säkert fler prover jag borde ta men det är svårt dels på grund av allmäntillståndet och dels är jag väldigt rädd för läkare.

Sin egen läkare
Ulla säger sig alltid ha blivit bra bemött inom sjukvården men är ändå skeptisk till om hennes tillstånd är tillräckligt utrett.

- Jag har funderat om kompetensen finns för att se vidden av problemet och om det kan finnas mer att utreda.
Ibland har jag känt mig som min egen läkare. Jag har kollat upp mediciner och presenterat det vid mina besök och så borde det ju inte vara.

Hennes privata situation har lugnat ner sig och hon äter också medicin för sin depression.

- Jag mår bättre men har aldrig blivit riktigt bra. Jag hoppas att körteln ska lugna ner sig och att det kommer att påverka mitt allmäntillstånd för jag vill ju inte behöva äta antidepressiva mediciner. Jag skulle vilja att min medicinska situation utreds mer men då man kämpat i uppförsbacke i så många år är det svårt att hitta orken och intitativförmågan i all håglöshet.

Fakta och råd

Sköldkörteln styr ämnesomsättningen. Symtomen vid en dåligt fungerande sköldkörtel är mycket diffusa i början. För en läkare kan det vara svårt att diagnostisera brist på sköldkörtelhormon utifrån enbart symtomen, men även provsvar kan vara svårttolkade.


Vad kan jag göra som patient om jag nekas behandling på grundval av TSH-provet?

Läs på allt du bara kan om sköldkörteln och sjukdomen (symptom, diagnos, behandling), så att du kan föra en dialog med läkaren, och kan undvika en monolog där man berättar för dig vad som gäller och du inte har nog med information för att ifrågasätta något.

Skriv ned hela din sjukdomshistoria och beskriv dina samtliga symtom.

Fråga familjemedlemmar om de känner till någon i släkten med hypotyreos eller andra
autoimmuna sjukdomar som hypertyreos, diabetes, vitiligo, MS. En släkt med autoimmuna sjukdomar gör det mer sannolikt att du också har en autoimmun sjukdom. Påtala i så fall detta för läkaren.

Säg att du vill ta blodprov för att testa för TPO-, Tg- och TRAK-antikroppar mot sköldkörteln.

Säg att du vill ta urinprov på fritt T3 och T4. Endokrinologer används detta ofta för några år sedan, fast de nu endast förlitar sig på blodprov, möjligen av kostnadsskäl. Urinprov visar låga värden sköldkörtelhormon i vissa fall då blodproven inte gör det och kan tillsammans med symptom visa på hypotyreos.

Säg att du vill ha remiss för ultraljud och finnålspunktion. Ultraljudet kan visa om du har en ihopkrympt sköldkörtel (vilket anses vara slutstadiet på autoimmun hypotyreos) eller knölar i sköldkörteln. Finnålspunktion görs för att ta ut några celler ur sköldkörteln och se om de visar förändringar som uppkommer vid autoimmun eller annan inflammation samt för att ställa
diagnos på eventuella knölar.

Säg att du vill ha en period av provmedicinering. Om du mår bättre av att äta sköldkörtelhormon så har du sannolikt hypotyreos.

Om läkaren insisterar på att det inte är sköldkörteln och inte vill göra någon av punkterna ovan: låt läkaren ta alla prov läkaren bara vill för att utesluta andra sjukdomar. Det är bara att tacka och ta emot. Men när läkaren uttömt alla andra möjligheter, är det inte acceptabelt att bara låta det hela bero.

Byt läkare om det är nödvändigt.

Källa: www.skoldkortelforeningen.se

Forum: thyroid.se, skoldkortel.blogspot.com, turtles.egensajt.se


Informativa sidor:
http://allas.se/skoldkortelproblem-lider-du-i-onodan/, http://www.agnetas.name/agneta16/struma.htm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om