Strid om hastighetssänkningar på E10

Sett till dödsolyckor per invånare har Norrbotten höga dödstal i trafiken. Men att höja säkerheten genom hastighetssänkningar på vägarna hotar konkurrenskraften, menar Norrbottens Kommuner.

Claes Nordmark menar att hastighetssänkningar hotar konkurrenskraften, medan Helena Eriksson menar att de har störst betydelse för hur allvarlig en olycka blir.

Claes Nordmark menar att hastighetssänkningar hotar konkurrenskraften, medan Helena Eriksson menar att de har störst betydelse för hur allvarlig en olycka blir.

Foto: Pär Bäckström/Thord Nilsson/Trafikverket

Norrbotten2020-09-21 11:35

Just nu pågår remisstiden för förslag om sänkt hastighet på två vägsträckor i Norrbotten. De berörda sträckorna är Leipojärvi-Stenbron och Stenbron-Gällivare längs E10. Förslaget är att båda sänks från 100 till 80 kilometer i timmen. 

– Där är trafikflödena i den storleksordningen att det i kombination med hastigheten innebär en förhöjd risk för mötesolycka, säger Helena Eriksson, direktör på Trafikverket Region Nord. 

Men det har väckt kritik. Intresseorganisationen Norrbottens Kommuner menar att hastighetssänkningar är ett hot mot tillgängligheten och konkurrenskraften i Norrbotten. 

– Att tänka på säkerheten är viktigt. Men här är det så långa sträckor och det påverkar oss negativt om hastigheten sänks. På vägarna transporteras allt och det är av stor betydelse då, säger Claes Nordmark, ordförande i Norrbottens Kommuner. 

Han menar att hastighetssänkningar är att angripa problemet i fel riktning. 

– Det är bättre att satsa på att rusta upp vägarna med mittdelning av vägen. 

Kanske behövs både hastighetssänkning och mittdelning för att vägarna ska bli säkra, det sker ju dödsolyckor?

– Om man kan motivera det, så visst. Men farligast är när det saknas planskilda korsningar eller skilda körfält. Vi menar såklart inte att människors hälsa ska riskeras, men vårt län förtjänar också investeringar. Det ska inte bara gå till storstadsregionerna. 

Helena Eriksson svarar på kritiken: 

– Vi har begränsade medel och måste prioritera. I väntan på att vi kan bygga om vägar behöver vi genomföra andra åtgärder som sänker olycksrisken. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarlig en olycka blir. 

Är hastighetssänkningar något ni gör för att det är billigare än att bygga om vägar?

– Vi har en begränsad mängd pengar som ska räcka till vägar över hela Sverige. Tills dess att vi kan bygga om vägar genomför vi åtgärder, där hastighetssänkningar är en. 

På E10 vid Låktajåkko har hastigheten tillfälligt sänkts från 90 till 60 kilometer i timmen då parkerade bilar längs vägen orsakade trafikfara. 

I fjol sänktes hastigheten på åtta vägsträckor i Norrbotten. Trafikverket valde även att höja hastigheten på en sträcka. Detta var Bergsviken-Vitsand på väg 373 och hastigheten höjdes efter att vägen byggts om med mittenseparering. 

Fakta

Norrbotten, Jämtland och Västerbotten har sämst vägkvalité. 

Riksväg 98 i Norrbotten och riksväg 90 i Västerbotten är landets sämsta riksvägar, tätt följt av väg 99 i Norrbotten.

Lägst kvalité av europavägar har E45 genom Norrbotten, Gävleborg och Jämtland och E10 genom Norrbotten. 

2011-2019 skedde 19 dödsolyckor på E10. 

Källa: Transportstyrelsen och M Sverige vägombud 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!