– Det är en förändring vi har sett de senaste 10-15 åren. Nu ser man en tydlig trend mot psykisk ohälsa och stress, säger Stefan Stridsman, verksamhetschef för neurocentrum.
Modellen som man kommer att använda sig av är hämtad från grannregionen, Västerbotten, och är något som man jobbat med i drygt 20 år där.
– Det de har lyckats väl med är att de har underbyggt satsningen med god statistik där man tydligt kan se hur effektiv rehaben har varit och hur väl det har mottagits av patienterna.
Blickar man vidare i statistiken är det personer mellan 30-39 år, och främst kvinnor, som blir sjukskrivna för stress.
– Det finns många teorier och analyser men en av dem är att kvinnan som förutom tar ett stort ansvar på jobbet även gör det i större utsträckning när det kommer till familjen och hemmet, säger Stefan Stridsman.
En sak som gruppen har gemensamt är att de alla befinner sig mitt i livet och att det har relativt många år kvar i arbetsför ålder, något som också gör att det hälsoekonomiskt är en grupp att satsa på rehabliteringsmässigt.
– I Västerbotten har man sett att de sparat drygt 800 miljoner kronor genom att personer har kunnat gå tillbaka till arbetet, säger Stefan Stridsman.
I Norrbotten räknar man med att kunna rehabilitera drygt 50 personer under uppstartsåret via stressrehaben men i framtiden kommer man att kunna behandla 100-talet personer årligen.
Själva behandlingen är individanpassad där rehabiliteringen kommer att ske individuellt men även i grupp under en tolvveckorsperiod.
– Patienten kommer i ett inledande skede få en bedömning av specialister vid Sunderby sjukhus och därigenom genomgå rehabliteringen på Garnis i Boden, säger Stefan Stridsman.
Eftersom att det är stora avstånd i länet och sett till rehabiliteringens längd kommer stora delar av rehabiliteringen även att ske digitalt.
Satsningen för att rehabilitera patienter med stress bidrar bland annat till att regionen kommer att minska satsningen på rehabilitering för personer med postcovid.
– Det är en grupp som vi har sett som har minskat i antalet. Den här gruppen kommer istället att få söka sig till primärvården istället för specialistvården för fortsatt rehabilitering, säger Stefan Stridsman.