Rapporten, formellt en vetenskaplig artikel, är skriven av Sandra Wall-Reinius. Hon forskar vid Mittuniversitetets enhet Etour i Östersund.
Kollegan Lennart Bäck gjorde 1980 en enkätundersökning om fjällvandrare. Svenska vandrare på Kungsleden Abisko-Kvikkjokk svarade på en enkät. Sandra Wall-Reinius gjorde motsvarande 2003
Jämförande exempel:
n Ungefär samma kategori fjällvandrar då och nu. Många högutbildade, ofta läkare och lärare.
n Snittåldern har höjts med elva år. 2003 var den 46 år. Dålig nyrekrytering.
n Vistelsetiden till fjälls har minskat i antal dagar per besök.
Dagens vandrare är "modernare".
- Övernattningsstugor har blivit viktigare, säger Sandra Wall-Reinius. Boendet ska vara komfortabelt, proviantförsäljning finnas och lederna bra markerade.
Dessutom har helikoptertrafik och bilvägar i fjällvärlden blivit mer accepterade.
Service
Två typer av fjällvandrare finns:
En del säger förändra inget och gör fjällen mer svåråtkomliga. Större gruppen önskar mer service, billigare boende och resor, mat och vin.
Strapatser eller mera party, alltså.
Är den legendariska Sarekvandraren på utdöende?
- De som vandrar många dagar blir färre. I dag är det konkurrens med andra fritidsaktiviteter. Det ska gå fort och besökarna vill ha många upplevelser på kortare tid.
Konflikt
En viss konflikt finns mellan de två synsätten. Traditionalisterna har förväntningar på återhämtning med lugn och ro. I stället möts de av välfyllda fjällstugor och många fjälllbesökare på och vid fjällstationen.
Hur få fler till fjällen?
- Trenden går mot fartfyllda upplevelser, guidade turer och temaveckor.
Framtiden blir troligen att vandrandet koncentreras till vissa leder och fjällstationer, medan andra delar av Norrbottensfjällen inte besöks så ofta.
Generation
Hans Norén, platschef vid Abisko Turiststation, känner igen sig.
- De sista fem-sju åren har det hänt ganska mycket. Någon typ av generationsskifte. Från att största fokus var utomhusvistelsen mot att det nu är minst lika viktigt med bra mat och avkoppling.
- Samtidigt har vi haft en ganska stabil och även något ökande trend ute på Kungsleden. Och redan nu finns en viss koncentration där norra delen av Kungsleden är mest besökt.