Enligt rapporten från Transportföretagen så anser 95 procent av företagen i Norrbottens län, som har försökt att rekrytera, att de har haft svårt att hitta personal. Nationellt sett anser sex av tio av de företag som haft ett anställningsbehov att det har varit svårt att rekrytera och personalbristen kan komma att få samhällsekonomiska konsekvenser. Störst efterfrågan är det på tekniker och mekaniker. Sammanlagt behöver 2 100 tekniker och nära 800 mekaniker anställas de närmaste tre åren.
– Ska motorbranschen liksom hela transportnäringen växa hållbart, behöver kompetensförsörjningen vara tillförlitlig. Det är avgörande att företagen kan anställa personal och personer med rätt kompetens och utbildning, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning, Transportföretagen.
Samtidigt visar rapporten att andelen kvinnor i motorbranschen ökar med nära 15 procent sedan 2018. Totalt är åtta procent av de anställda i de undersökta yrkena kvinnor.
– Motorbranschen har under senare år moderniserats och genomgått stor förändring genom teknikutveckling och digitalisering. Det gör branschen mera attraktiv och skapar dessutom ökad jämställdhet. Fler behöver få kännedom om detta särskilt nu när gymnasievalet står öppet. Motorbranschen erbjuder goda karriärmöjligheter, möjlighet att arbeta utomlands och att få vara med om den spännande teknikutveckling som sker, säger Caj Luoma.
Elever som gått ut gymnasieskolans fordons- och transportprogram är hett eftertraktade på arbetsmarknaden och får i regel jobb direkt efter examen. Drygt hälften av studenterna från fordons- och transportprogrammet har en etablerad ställning på arbetsmarknaden redan ett år efter avslutade gymnasiestudier. Det är den högsta siffran bland alla gymnasieprogram.
– För att branschen ska kunna växa och utvecklas behövs politiska satsningar som stärker rekryteringsmöjligheterna, som fler utbildningsplatser och integrerad körkortsutbildning, säger Caj Luoma.
Vad behövs för att förbättra förutsättningarna för rekrytering?
– Vi vill se långsiktiga och offentliga satsningar som bidrar till att förändra bilden av yrkesutbildningar. Utbildningskvaliteten behöver stärkas och antalet platser inom yrkesvuxenutbildningen måste öka, bland annat, säger Caj Luoma, som också föreslår integrerad körkortsutbildning för elever i gymnasieskolan.