Det är i budgeten för 2023 som den nya regeringen skurit ned anslagen för skydd och skötsel av värdefull natur i hela Sverige med upp emot 1,5 miljarder kronor, samtidigt som man avskaffat Miljödepartementet.
För länsstyrelsen i Norrbotten innebär det att anslagen till förvaltning av skyddade områden minskar från över 50 miljoner kronor 2022 till mindre än 17 miljoner kronor i år. Det är en nedskärning med närmare två tredjedelar. Det beskedet fick man i förra veckan.
– Det ger oss stora problem och får stora konsekvenser för vår verksamhet. Exakt vad är svårt att säga ännu då detta är så nytt, säger Erik Granerot, enhetschef för Naturförvaltningen vid Länsstyrelsen i Norrbotten.
Länsstyrelsen har ansvaret för de cirka 450 naturreservaten som finns i Norrbotten.
– Men det blir mindre skötsel nu när vi får en så pass mycket mindre budget, säger Erik Granerot.
Länsstyrelsen brukar, efter upphandling, anlita entreprenörer till bland annat slåtter, bränning, uppsättning av stängsel och annat jobb i naturreservaten.
– Det kommer nu att bli mycket mindre. Det drabbar då lokala mindre företag som vi brukar anlita. Vi planerar också bland annat för fler informationsportaler i reservaten, men det blir nog inte heller av nu, säger Erik Granerot.
Det finns åtta nationalparker i Norrbotten. Fyra av dessa förvaltas av länsstyrelsen. De är Abisko, Haparanda Sandskär, Pieljekaise och Vadvetjåkka. De andra fyra ingår i världsarvet Laponia och förvaltas av organisationen Laponiatjuottjudus. De är Muddus, Padjelanta, Sarek och Stora Sjöfallet. I de nationalparker som länsstyrelsen förvaltar kommer underhållet att minska. Vad som händer i de som finns i Laponia-området är ännu oklart.
Länsstyrelsen kommer dock i dagsläget inte att dra ned på personal som jobbar inom dessa områden.
– Totalt arbetar omkring 15 personer med detta. De finns på flera olika enheter på länsstyrelsen och ute i verksamheten. Hur det blir med bemanningen framöver beror på hur det ser ut med anslag i kommande budgetar, säger Erik Granerot.
Länsstyrelsen underhåller vandringslederna och inrättar nya i Norrbotten.
– Vi har ansvaret för 180 mil leder i Norrbotten, bland annat Kungsleden, Nordkalottleden och flera till. Ledsystemet i fjällen går på en separat budget, som 2022 var nästan 9 miljoner för underhåll och 5,7 miljoner för upprustning. Nu får vi får 3,3 miljoner för upprustning och 8,9 miljoner för underhåll, vilket i detta sammanhang är bra. Det kommer räcka till en hel del på de statliga lederna. Behovet är egentligen större, men det är ingen stor neddragning som för de skyddade områdena, säger Erik Granerot.
Hur går det med bekämpningen av invasiva arter som länsstyrelsen också har ansvaret för?
– Pengarna till det kommer från andra håll. Inom de skyddade områdena använder vi skötselmedel från naturvårdsverket, men vi har inte så jättemycket invasiva arter.
Länsstyrelsens totala budget till åtgärder för värdefull natur skärs ned från över 87 miljoner kronor 2022 till lite över 46 miljoner kronor. Nästan en halvering alltså.
Bland övriga nedskärningar förutom de redan nämnda märks:
- Åtgärdsprogram för hotade arter från närmare 2,2 miljoner 2022 till 1,1 miljoner i år.
- Lokala och kommunala naturvårdsåtgärder från 2,6 miljoner kronor 2021 till drygt 0,8 miljoner kronor i år.
- Lokala våtmarksområdet från 2,7 miljoner 2022 till 2,3 miljoner kronor i år.
- Rovdjursinventering inklusive fjällräv från 9,8 miljoner 2022 till 11,2 miljoner kronor i år.