Japansk tomte i norrbottniska skogen
Vi börjar vår resa i Gällivare. Där en gul tomte från Japan vann tomtetävlingen i Gällivare år 2010. Yusyke Kamiji, skådespelare och sångare, som reste långväga för att uppleva riktig vinter och lära tomtebeteende av ortens egen tomte Sivert Svensson.
– Gul är hans lyckofärg, därför har han själv valt att bära gult. Men annars bär tomtarna rött även i Japan precis som våra tomtar, sade Svensson.
Tips från tomten
År 2015 gjorde vi ett nytt besök i Gällivare och denna gång fick ortens egna tomte, Sivert Svensson, ge tips hur du tomtar bäst. Och med tanke på pandemin kanske du behöver smyga ut för att hämta tidningen – så vi drar dem igen:
• Var nykter. Barn ska inte behöva sitta i knä på en onykter tomte.
• Tänk på att ha trevliga kläder, och satsa på ett fint lösskägg. En tomtemask skrämmer oftast barnen.
• Ljug inte hejvilt. Frågar barnen till exempel om tomtens renar flyger, tänkt då på att det är väldigt vanligt för barn att se renar i den här delen av landet.
• Överraska går däremot bra.
• Ska du skrocka så ta hjälp av magstödet för att få till ditt juligaste läte.
Lucia genom tiderna
Det finns många fina och mysiga bilder från luciafiranden i Norrbotten. I videon ovan får du en tillbakablick hur det har sett ut de senaste 20 åren.
Hos Anki tändas tusen juleljus
I fjol var vi hemma hos Anki Flygare Nilsson i Boden där julpyntet står högt i kurs. "Man kan aldrig få för mycket av det man älskar", sade hon.
Hon berättade i ett mejl till oss i år att det tillkommit nytt pynt 2020. Hon har bland annat gått från 3500 ledlampor till 4000. Även girlangerna har ökat från 200 till 220 meter, för att inte tala om antalet tomtar. De har ökat från 362 stycken till 368.
Här ovan är en film från besöket 2019.
Tävlingssugna tomtar
Storpublik lockades till tomtarnas vinterspel även 2011. I videon ovan kan du se att det bjöds på show och tävlades i bland annat säckhoppning, grötätning, julstrut och "ren"-ride.
Yngre talanger lockades till tomtefest
Den 23:e ska skinkan kokas och på julafton kommer tomten. Dessa traditioner sitter fastetsade i ryggmärgen. Men 2008 blev början på en ny då Tomtebo Cup hölls för unga basketspelare.
Ett julfirande för alla
År 2012 blev det ett lyckat julfirande för alla ensamma eller de som har det svårt i Kiruna. Hundratals besökare kunde avnjuta julens delikatesser och dessutom hade Kirunaborna skänkt tusentals julklappar till julfirandet.
Wollter bästa recept på brunkål
Sist tar vi en minut att minnas den bortgångne skådespelaren Sven Wollter. Han blev årets jultomte i Kuriren år 2003 – och det var en roll han var väl bekant med.
– Jag debuterade i tomtebranschen hemma i Göteborg redan i elva-tolvårsåldern och tjänade lite extra slantar på det sättet. Men nu har jag låtit uppgiften gå vidare till andra inom familjen. En viss successionsordning, alltså. Men könsfördelningen skiter vi i. Det kan vara en kvinnlig tomte också, självklart, sade Wollter då.
Han gav sitt bästa recepttips på brunkål:
”Jag gör den helt på känn. Men den brukar bli väldigt bra och jättegod. Gör så här: Använd önskad mängd strimlad vitkål, matlagningsättika, sirap, salt och peppar, ett syrligt äpple kan man också skiva ner i blandningen. Bryn vitkålen, späd försiktigt med ättikan, foga till sirapen, salta och peppra. Mot slutet kan man tillsätta två rejäla matskedar med rödvinbärsgelé. Några exakta proportioner har jag aldrig brytt mig om. Det är därför familjen och barnen har tyckt att det är så spännande hur den blir år från år. Men den här brunkålen blir god. Det lovar jag”.
GOD JUL!