Läs mer: Även 2011 var det smörbrist
I butikerna gapar hyllor tomma där det annars ligger smörpaket från Norrmejerier staplade på varandra.
– Det är för oss bara att beklaga. Tillgången på fett vid den här tiden på året är inte den vi önskar. Vi får in för lite fett och då måste vi prioritera vilka produkter som vi ska producera. Det är den bittra verkligheten, säger Gunnar Eklund, platschef vid Norrmejeriers produktionsenhet på Ersboda, till Västerbottens-Kuriren.
Det är inte första gången som Norrmejerier väljer att stoppa smörtillverkningen till förmån för andra produkter.
– När vi måste välja, så väljer vi i första hand vispgrädde och produkter som crème fraiche.
Ungefär hälften av all mjölk, som levereras av Norrmejeriers medlemmar, blir ost. Den andra hälften fördelas till övriga produkter, konstaterar Mariann Holmberg, pressansvarig vid Norrmejerier.
– Våra produkter utgår från mjölk och mjölk är färskvara. Vi vet också att konsumenterna vid den här tiden på året köper mycket smör, grädde och crème fraiche.
Smör må vara en färskvara, men kan ändå förproduceras, varför sker inte det?
– Jo, det sker. Vi har producerat och haft i beredskap för den här perioden när vi vet att vi kommer att få fettbrist. Samtidigt är det stor efterfrågan på våra produkter och till slut hinner verkligheten ikapp oss. Det finns helt enkelt inte mer, som nu.
En liter råmjölk innehåller 4–4,5 procent fett och ur fettet tillverkas framför allt grädde och matfett. Av återstoden, drygt 95 procent, tillverkas dryckesmjölk och ost och till varje kilo ost går det tio liter mjölk.
– Valet av ost har väldigt stor betydelse för de norrländska bönderna, eller även för de svenska bönderna om man väljer en svensk ost från ett annat mejeri, säger Mariann Holmberg.
En normal vecka producerar Norrmejerier 10–15 ton smör. I går, tisdag, tillverkades det som kan bli den sista laddningen smör före årsskiftet, en mindre produktion på cirka 2,5 ton.
Att andelen fett i mjölken minskar under vinterperioden har naturliga orsaker, menar mjölkproducenten Ulf Johansson i Röbäck.
– Kossornas naturliga årscykel innebär att de flesta kor föder sina kalvar på våren och i samband med det även har sin mesta – och fetaste – mjölkproduktion. Vi försöker få korna att ta kalv även vid andra tider, men det är svårt, konstaterar han.