Stopp för höstfiske av öring i Norrbotten

Från och med den 23 maj i år gäller nya regler för fiske i norrlandsälvarna. För Norrbottens del innebär de nya bestämmelserna att höstfiske efter öring blir förbjudet.

Öring får inte längre fiskas i Norrbotten under hösten.

Öring får inte längre fiskas i Norrbotten under hösten.

Foto: Gunnar Westrin

Norrbotten2023-05-14 19:00

Havs- och vattenmyndigheten har presenterat nya bestämmelser för fisket i de norrländska älvarna som börjar gälla den 23 maj. För Norrbotten gäller samma regler som tidigare, lax och öring får fiskas fram till och med den 31 augusti. Nytt för i år är dock att fiske efter öring blir förbjudet hela hösten fram till 31 december.

– Teoretiskt kunde man tidigare fiska öring fram till den 14 oktober men nu har vi skärpt reglerna i Norrbotten. Vi anser inte att det är en fiskbar resurs i det skick som den är i dag, säger Dan Blomkvist, länsstyrelsen.

Fönsteruttaget på 30-45 centimeter blir kvar i Norrbotten. I övriga Norrland gäller fortfarande minimimåttet 50 centimeter.

För Västerbotten innebär de nya reglerna att fisket i älvarna efter lax och öring kan bedrivas fram till och med den 14 september.

– Det finns olika skäl till det, bland annat finns ett starkt lokalt tryck och sedan finns ett argument om att klimatförändringarna har förskjutit lektiderna, säger Dan Blomkvist.

Fisketiden i Råneåälven utökas på försäsongen, från att tidigare ha startat den 16 juni kan säsongen från och med i år starta den 1 juni.

– Där har de så pass bra och utvecklad förvaltning och koll på utvecklingen. Tidigare har de haft dispens att starta tidigare och detta skrivs nu in i de nya bestämmelserna, säger Dan Blomkvist.                                                                                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!