För Jan Sundberg, statsvetare vid svenska kommunal- och socialhögskolan i Helsingfors, var riksdagens ja till Fennovoima på fredagen väntat. Frågan om bolagets projekt har enligt honom skapat splittring inom de flesta partier i landet, bortsett från De gröna som stått enade kring sitt nej.
Utrikespolitiskt är det den ryska inblandningen i form av reaktorleverantören Rosatom som en stor del av debatten har kretsat kring innan fredagens omröstning. När riksdagsledamöterna debatterade ärendet i onsdags pågick häftiga diskussioner i sju timmar.
– Ryssland är en auktoritär stat och har skapat oss i Västeuropa som fiende, säger Jan Sundberg.
Det svenska motståndet har fått ett visst genomslag, men inte haft någon påverkan politiskt, enligt Jan Sundberg. Däremot kan EU påverka, om det skulle visa sig att Fennovoimas samarbete med Rosatom strider mot unionens handelssanktioner mot Ryssland, säger Jan Sundberg.
– EU har ju sanktioner mot Ryssland. Då öppnas en fråga, kan det inkluderas i det här eller inte? Det är inte tydligt eller klarlagt ännu och kan vara något som kommer att prövas, i vilken mån det strider mot EU:s sanktionspolitik. Väljer man i kommissionen i Bryssel att tolka det som att det här är en fråga som borde höra till korgen av ekonomiska åtgärder så får det effekt.
Skulle EU med en prövning kunna stoppa projektet?
– I princip ja. Och det skulle röra om i grytan. Det vill jag påstå.