Två av Norrbottens alpina anläggningar har satsat på "sparsnö" vilket ger stort försprång. Redan nu sprutar snökanonerna i Kåbdalis och Storklinten och inom kort tar landslagsteam sina första åk i backarna.
I Luossabacken, Kiruna och Dundret, Gällivare, får man ännu vänta. Förra vintern var en pärs för staben som jobbar med snöunderhåll i Luossabacken i Kiruna. Medan året före bjöd på tidigt öppnande.
– Det var ett rekordår. Vi kunde öppna backen redan 25 oktober och allt före månadsskiftet mot november är jättetidigt. Förra året hade vi otur då det var plusgrader nästan hela oktober och ända in i november, säger Patrik Broth Wiss, anläggningsansvarig, vid Luossabacken.
Det är osäkert när första pisten är lagd och backen kan öppna. Man väntar nämligen på minusgrader.
– Vi börjar göra snö när det blir minusgrader både natt och dag. Förmodligen blir det i början av nästa vecka så kan vi trycka på startknappen. Sedan kan det ta en till två veckor innan vi är klara med första backen. Jag skulle gissa att vi öppnar som tidigast sista veckan i oktober. Men till första november ska vi väl vara klar med den första pisten.
Det osäkra läget gör det omöjligt att boka upp team och träningslag redan nu.
– Vi har förfrågningar från Norge men också något lag från Tyskland. Jag har kontakt med dem men det går inte att börja boka upp någonting förrän vi börjar lägga snö i några dagar och börjat schakta med pistmaskinen. Sedan kan man ju få ett bakslag såklart. Jag lovar ingenting förrän jag vet att vi är klar med första pisten.
Vid Luossabacken sparas ingen snö.
– För oss är det viktigt för allmänheten här och de som vill komma på snö. Sedan är det ju bra för Kiruna kommun att det kommer folk hit och tränar. Rent ekonomiskt för kommunen är det mycket pengar som vi drar in via träningsgrupperna, säger Broth Wiss.
Dundrets anläggning i Gällivare är även den beroende av minusgrader.
– Just nu har vi inte satt något datum när vi kommer igång. Det beror på vädret och snömängderna som kommer, säger Melissa Granberg, Dundret.
Har ni någon plan för när snökanonerna dras igång?
– Så fort vi får minusgrader dygnet runt så vi väntar innan vi kan spruta snö. Vi har ännu plusgrader på dagarna så det kommer att ta ett tag till.
Hur viktigt är det för Dundret att få till snön tidigt?
– Det är ju viktigt för oss att kunna öppna backarna så tidigt som vi har möjlighet till. Men det är som sagt väldigt väderstyrt, säger Melissa Granberg, receptionist på Dundrets anläggning.
Men det finns anläggningar som inte behöver vänta. I Kåbdalis kör man snökanoner för fullt.
– Vi räknar med att öppna upp den 21 oktober. Vi har som vanligt flera landslag som kommer, bland annat Schweiz, Italien och Frankrike. Vi hade 180 000 kubikmeter sparad snö från i fjol och har hittills kört ut cirka hälften, 90 000 kubik, säger Johan Gunnarstedt, Kåbdalis skidliftar.
Kåbdalis har under en tioårsperiod fördubblat antalet bäddar som erbjuds på anläggningen. Allt är fullbokat.
Att exempelvis Storklinten, Boden, även satsar på att locka alpina landslag är ingenting som Johan Gunnarstedt upplever som negativt.
– Nej, i grunden handlar det om att Sydeuropa har så dåliga vintrar och inte kan erbjuda träningsmöjligheter. Vi är generellt bra på att ta hand om de lag som kommer, det gynnar oss alla. Gott rykte sprider sig.
Det konstaterar även kundansvarige Jessica Bergman vid Storklinten. Här är det nästan fullbokat inför öppnandet om en dryg vecka.
– De går för fullt sedan måndag kväll vid 22-tiden. Vi har sparat snö över sommaren så vi hade kunnat öppna ändå. Ju fler år som vi sparar märker vi tydligt i backen på de ställen där vi sparat att tjälen aldrig släpper. Det är bättre för varje år.
Första helgen i december öppnar man upp för allmänheten. Från och med 23 oktober kommer träningsteamen.
– Det är väldigt bra tryck. Det är både världscupsåkare, europacupsåkare och så har vi gymnasieteam och andra lag från olika delar av världen. Vi är hemmabacke för våra svenska trupper, enligt överenskommelse med Ski team Swedens alpina del. Vi lämnar snögaranti och kan ju öppna på den snö vi har sparat men vi vill leverera bra underlag för åkarna så de får bra träning, säger Jessica Bergman.