Den senaste tiden har t-shirts bytts ut till vindjackor och tjocktröjor i stora delar av länet och känslan i luften har skvallrat om att hösten varit på väg att koppla ett grepp om hela Norrbotten. Men en sista släng av sommaren är nu på väg in över kusten och det ser ut att kunna slås värmerekord.
– Vi har lite molnigare väder under onsdagskvällen och natten med regn som passerar. Det ser ut att passera imorgon och framåt dagen ser det ut att bli soligt och runt 20 grader längs kusten. I fjälltrakterna har vi lite lägre temperaturer, någonstans mellan 5 och 10 grader, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.
Under fredagen ser sommaren ut att vara tillbaka i högform, åtminstone längs kusten där både Piteå och Luleå kan räkna med högsommarvärme.
– Under fredagen ser det ut ungefär likadant om inte ännu varmare. Uppemot 25 grader och gott om sol i kusten. Högsommarvärme alltså. Anledningen är att vi har ett högtryck som drar in från Ryssland med både varma vindar och sol.
Prognosen tyder på att septemberrekordet längs Norrbottenskusten kan komma att ryka i både Luleå och Piteå, även om det blir en nagelbitare i Piteåtrakten.
– Septemberrekordet för Luleå ligger på 22,5 grader så det skulle kunna vara ett septemberrekord på gång. I Piteå ligger rekordet på 25 grader och har legat på det sedan elfte september 1884, men de gamla rekorden är kanske inte de mest tillförlitliga. I modern tid ligger rekordet på 22,9, säger Max Schildt.
Även under lördagen ser värmen ut att kunna ligga kvar över länet, men en viss risk för mindre skurar finns på horisonten.
– I helgen skulle lite skurar kunna beröra lite delar av länet, det skulle kunna dra förbi längs kusten eller i fjälltrakten, men temperaturen ser ut att ligga på runt 20 grader fortsatt.
Att värmerekorden i norra delarna av Sverige avlöst varandra i allt snabbare takt har också en naturlig förklaring. Enligt meteorolog Max Schildt beror det mycket på att snön inte längre ligger kvar lika länge och inte i samma omfattning som tidigare.
– De nordligaste delarna av Sverige är där uppvärmningen går som allra snabbast. Anledningen är att när snöspridningen minskar så kan marken absorbera mer värme. Arctic amplification kallas det fenomenet för.