Socialstyrelsen ser över karenstiden för homosexuella blodgivare

Socialstyrelsen håller just nu på med en översyn på dagens karenstider för bland annat homosexuella män som vill ge blod. "De ser att det är brist på blod och vill hjälpa till, men de kan inget göra för att hjälpa till. Det är frustrerande.", säger Helena Carlsson, styrelsemedlem i RFSL Luleå.

Helena Carlsson vid RFSL är kritisk dagens karenstider.

Helena Carlsson vid RFSL är kritisk dagens karenstider.

Foto: TT/Privat

norrbotten2019-08-05 06:00

En homosexuell man måste idag vänta tolv månader efter han haft sexuellt umgänge för att kunna ge blod.

– Män som har sex med män löper en högre risk att drabbas av blodsmitta, säger Agneta Holmström, enhetschef vid Socialstyrelsen.

Beräkning av denna risk görs utifrån den kunskap Socialstyrelsen har om hur många personer som smittas varje år och hur många som idag lever med sjukdomar som kan överföras via blod och blodkomponenter, som exempelvis hiv.

Översynen som just nu på går görs av rutin. Socialstyrelsen har en skyldighet att följa upp de regler som finns i föreskrifterna och se om det finns ny kunskap och om testmetoder på området som är relevanta. Översynen välkomnas av RFSL i Luleå, men den hade kunnat göras tidigare enligt Helena Carlsson.

– Det är ett steg i rätt riktigt, den karenstiden som finns idag är uråldrig. Vi måste ha ett system som är evidensbaserat, säger Helena Carlsson.

Hon tycker att Socialstyrelsen klumpar ihop gruppen homosexuella män som det vore en homogen grupp.

– Det är orimligt. En homosexuell man som varit i förhållande med en annan partner i 20 år har ju inget riskbeteende. Frågorna borde ställas på individnivå istället på gruppnivå, säger Helena Carlsson.

RFSL vill ha samma regler som finns i andra länder som till exempel Kanada där man sänkt karenstiden från tolv månader till tre månader.

– De nya testerna är mer effektiva, det som används i andra länder borde kunna användas i Sverige.

Det är ännu oklart när Socialstyrelsens översyn är klar. Det är inte säkert att karenstiden kan ändras även om översynen skulle visa att tekniken finns.

– Alla regioner i landet deltar i arbetet. Om det beslutas att nya testmetoder ska användas så bör det finnas en samsyn kring det i regionerna, säger Agneta Holmström.

Det är alltså inte säkert att alla regioner kan arbeta med de nya testerna, alla regioner måste ha råd med den nya tekniken först.

Helena Carlsson hoppas på en förändring av karenstiden inom en snar framtid.

Vad säger era medlemmar om karenstiden?

– De ser att det är brist på blod och vill hjälpa till, men de kan inget göra för att hjälpa till. Det är frustrerande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!