Snusande mammor riskerar barnets liv

Andelen kvinnor som snusar i slutet av graviditeten har mer än fördubblats på ett decennium. Snusningen kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd.

Gravid. Många mödrar snusar genom graviditeten.

Gravid. Många mödrar snusar genom graviditeten.

Foto: Cynthia Boll

Norrbotten2018-02-20 09:36

Varje år föds cirka 2500 barn i Norrbotten. Nu visar ny statistik från Socialstyrelsen att allt fler kvinnor i Sverige fortsätter att snusa under hela graviditeten.

– Vår studie visar att snusning påverkar barnets hjärta på ett sätt som är förknippat med ökad risk för plötslig spädbarnsdöd. Det gäller även snusning tidigt under graviditeten, vilket understryker vikten av att blivande mammor avstår helt från nikotinprodukter – helst redan innan de blir gravida, säger Felicia Nordenstam, biträdande överläkare vid Barnhjärtcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset.

EKG-undersökningen visar en stor skillnad mellan barn till snusande och rökande mödrar jämfört med kontrollgruppen, en skillnad som förklaras av nikotinexponering.

– Det är glädjande att antalet kvinnor som röker under graviditeten minskar, men olyckligt om snus uppfattas som ett ofarligt alternativ. Nu hoppas vi att Felicia Nordenstams forskning kan bidra till att vända den negativa trenden med snusning under graviditeten, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Nästa steg för forskarna blir att följa barngrupper under förskoleåren, för att undersöka hur mammornas snusande påverkar faktorer som blodtryck och hjärthälsa längre upp i åldrarna, enligt en forskningsstudie från Hjärt - Lungfonden.

Fakta: Om hjärtsjukdom hos barn och unga 2018 (Källa: Hjärt-Lungfonden)

- I Sverige föds cirka 1 000 barn per år med hjärtfel – vanligen hjärtmuskelsjukdom, missbildning eller hjärtrytmrubbning. Cirka 50 av barnen dör innan de har nått vuxen ålder.

- På 1960-talet var överlevnaden för barn med hjärtfel cirka 60 procent – i dag överlever mer än 95 procent av barnen. En av anledningarna är att forskningen bidragit till mer förfinade operationsmetoder samt till nya sätt att upptäcka hjärtfel redan på fosterstadiet.

- Ungefär 16 000 barn i Sverige lever med en hjärtdiagnos. Ytterligare cirka 40 000 vuxna lever med ett medfött hjärtfel.

- Forskningens utmaningar är bland annat att hitta nya behandlingsmetoder och att öka kunskapen om varför vissa barn drabbas av hjärtfel och andra inte.

- Hjärt-Lungfonden arbetar för att alla allvarliga hjärtfel ska upptäckas och åtgärdas i tid, så att hjärtsjuka barn får ett bra liv både som barn och vuxna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om