– Rötmånaden utgör en märkbar skillnad på vår mat då bakterier och svampar trivs väldigt bra i det varm och fuktiga vädret. Vi har rötmånadsförhållanden just nu på grund av de höga temperaturerna, säger mikrobiologen Jonas Toljander vid Livsmedelsverket.
Han uppmanar framför allt människor att tänka sig för när de hanterar mat nu och den kommande månaden.
– Framför allt så ska man tänka på att maten inte står framme för länge. Kall mat ska vara kall och varm mat ska vara varm som vi brukar säga. Man bör också tänka på att inte köpa hem för mycket mat på som blir dåligt fort som till exempel bröd, frukt och mejeriprodukter.
Även mat från matbutiken bör förvaras så fort som möjligt i kylda miljöer. Undvik att lämna mat i varma bilar.
– Det kan till och med vara bra att ha en kylväska med sig till matbutiken. Det är bra om man handlar köttfärs eller annan känslig mat som kan vara direkt farlig om den blir dålig, säger Jonas Toljander.
Han rekommenderar också att människor att använda sina egna sinnen för att avgöra kvalitén på maten.
– När det gäller mat som har bäst före datum då kan du använda dig av både lukt och syn. Luktar maten konstigt eller ser konstig ut så bör du inte äta den.
Livsmedelsverket har även råd för den grillsugne som gillar att äta maten ute i det soliga vädret.
– Använd inte samma redskap till rått kött som till den färdiglagade maten. Tänk extra nog på handhygienen när du lagar mat utomhus och tänk på att kyckling och hamburgare alltid bör vara väl genomstekta.
Vanliga symtom för magsjuka och matförgiftning är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Mellan 2008 till 2018 avled elva personer av sjukdomar relaterade till dålig mat enligt en studie som Jonas Toljander har utfört.
– Det blir i genomsnitt en person per år. Det är faktiskt så att man kan dö av matförgiftning i sällsynta fall. Det brukar framförallt gälla mer känsliga personer som kanske är äldre och har andra sjukdomar samtidigt, säger han.
Vad undviker du själv att äta under rötmånaden?
– Jag undviker ljumna bufféer. Jag har faktiskt blivit sjuk av det tidigare. De kan ha bakterier som bildar toxiner i maten och då kan man bli sjuk ganska snabbt bara inom några få timmar, säger Jonas Toljander, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.