Smittspridningen eskalerar – fler smittade än någonsin

Ytterligare 150 personer bekräftades smittade av Covid-19 under fredagsdygnet. Det är den hittills högsta siffran i länet under ett och samma dygn.

Ulf Karlsson, medicinskt ledningsansvarig narkosläkare vid Corona-IVA i Piteå.

Ulf Karlsson, medicinskt ledningsansvarig narkosläkare vid Corona-IVA i Piteå.

Foto: Frida Enberg

Norrbotten2020-10-31 15:58

– Det ser dystert ut. Cirka 250 personer med covid-19 på två dygn, det gör att vi troligen kommer fördubbla antalet personer med covid-19 den här veckan i jämförelse med förra, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Polisen gick under natten till lördag ut med rapporter om att det hölls många ungdomsfester runt om i länet. 

– Just nu är det inte läge för fester och socialt umgänge. Vi måste prioritera liv och hälsa istället. På måndag kommer jag ta kontakt med Folkhälsomyndigheten och diskutera läget och eventuella restriktioner i Norrbotten, säger Anders Nystedt.

För närvarande vårdas nio personer för covid-19 på länets sjukhus varav tre på intensivvårdsavdelning.

– Jag är väldigt orolig och min känsla är att det nu är som i början av mars. De som är smittade nu är de som kanske behöver sjukvård och intensivvård om en dryg vecka, säger Ulf Karlsson, medicinskt ledningsansvarig narkosläkare vid Corona-IVA i Piteå. 

Han fortsätter:

– Ingen som inte direkt varit involverad i intensivvården av Covid-19-patienter kan förstå vad denna vård innebär. Nu måste alla ta sitt ansvar och tänka på sin familj, släkt och medmänniskor. 

Han menar att många norrbottningar verkar ha glömt bort att Covid-19 över huvud taget finns. 

– Man måste komma ihåg att man kan aldrig vara säker, man kan gå till mataffären och bli smittad där, säger Ulf Karlsson. 

Han uppmanar norrbottningarna att hålla sig hemma i största möjliga mån. 

– Det är spridningen som är det farliga just nu. Det är jätteviktigt att undvika att smittan sprids, annars kan vi komma att hamna i det läge som vi hade i våras. Sjukvårdspersonalen har jobbat vardag och helg, dag som natt, säger Ulf Karlsson. 

Han förklarar att personalen till viss del hunnit återhämta sig under semestern. 

– Men blir det för många sjuka samtidigt så vet jag inte hur sjukvården ska klara av det. Vi som jobbar inom sjukvården får inte heller bli sjuka, säger han. 

Karlsson konstaterar att ju fler som blir smittade, desto fler kommer att behöva intensivvård.

– I Norrbotten har de flesta som intensivvårdats överlevt virusinfektionen och de befinner sig nu i sina hem. De flesta som blir inlagda ligger inne i tre–fyra veckor, så det är ingen kort vårdtid vi pratar om, säger Ulf Karlsson. 

Han påminner också om att det inte bara är äldre personer som drabbas av Covid-19. 

Smittskyddsläkare Anders Nystedt.
Smittskyddsläkare Anders Nystedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!