Det är umgänget under jul- och nyårshelgerna som bidrar till att smittspridningen tagit fart och en stor del av de som smittats är äldre tonåringar upp till personer i 40-årsåldern.
– Jag tror att det är party, party som är orsaken till det här. Ser man på vilka åldrar de är som smittas så är det sena tonåren upp till 35– 40-årsåldern. De som är lite äldre ids inte parta på samma vis och då blir det inte samma smittspridning, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
– Jag hoppas att ”El Pueblo de la Norrbotten” backar lite grann och kör lite soffmys i hemmets lugna vrå här några veckor framöver och inte umgås så tätt.
Förra veckan smittades 1 612 personer i Norrbotten med covid-19 och i dagsläget vårdas 14 personer på sjukhus varav två på c-iva så covidsjuka har ännu så länge endast en måttlig belastning på vården. Däremot blir det till följd av de stora smittotalen väldigt många av vårdpersonalen som måste vara hemma.
– Det finns en risk att det här väldigt stora sjuktalen som blir, inte bara i regionens och den kommunala vården, utan i all samhällsbärande verksamhet ställer till det. Om det är många brandmän, poliser eller i vattenledningsverkets personal som blir sjuka så är det inte nyttigt för befolkningen. Det blir en väldigt stor samhällspåverkan när man får sådan här stor smittspridning och tyvärr finns det risk att det kommer att fortsätta ett tag säger Nystedt och fortsätter:
– Men ju snabbare vi är på att ta några steg tillbaka och njuta av en tv-serie i hemmasoffan i stället för att gå på krogen eller anordna kalas, desto snabbare kommer vi ut ur det här.
Enligt de scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram över smittspridningen kommer kulmen på smittspridning vara någon gång under mitten till slutet av januari.
– Det är en liten risk, om vi inte håller andan, att vi kommer att få vår peak lite senare för vår uppgång kom lite senare. Samtidigt har vi alla chanser i världen att få stopp på det här om vi hjälps åt. Det är hur vi norrbottningar beter oss som avgör hur länge vi kommer att ha den här höga smittspridningen.
Under måndagen beslutade regeringen att införa ytterligare restriktioner med anledning av den stora smittspridningen.
– Man ska nästan se de nya restriktionerna som en vädjan till solidaritet med de som är i risk att bli svårt sjuka och med hela den samhällsviktiga apparaten. För även om man inte blir särskilt sjuk så måste man ändå stanna hemma från jobbet och det där stör samhället i väldigt stor utsträckning.
I dagsläget är rekommendationen för de som är under 60 år att vänta sex månader innan de får en tredje dos vaccin. Röster har höjts för att den tiden ska kortas.
– Det som är flaskhalsen just nu är regionens förmåga att ge sprutor, man vaccinerar på för allt vad man är värd. Det är nog inte omöjligt att man kan justera upp tempot ytterligare, säger Nystedt och tillägger:
– Det absolut viktigaste är att de som inte fått två sprutor får dem. För det är det som är livräddande och räddar folk från att hamna på iva. Ur smittskyddssynpunkt vore det bästa om alla kunde få tre vaccinsdoser imorgon för man har sett att med tre doser minskar man smittsamheten av omikron också – så det vore de allra bästa.
De restriktioner som införts gäller för aktiviteter och sammankomster som sker inomhus. I måndags uppgav Jokkmokks kommun att man tänker genomföra Jokkmokks marknad som planerat.
– Det är risk att man kommer att behöva anpassa sig. Besöksrekord och så där kan man nog nästan glömma. I fjol hade de digital marknad och kunde sälja grejer digitalt. Jag hoppas de har kvar den kompetensen så kan man göra en kombinerad marknad.
Under tisdagen ska smittskyddsläkaren träffa ansvariga för Jokkmokks marknad och länsstyrelsen för att diskutera situationen.
– Jag tycker att det man ska vara försiktigt med och reglera upp väldigt noga i samband med marknaden är inomhusaktiviteter. Utomhusaktiviteter är jag inte lika bekymrad för. Det är klart att deltagarna ska informeras om att hålla avstånd. Man vet att det smittas betydligt mycket mindre när man är utomhus än inomhus, säger Anders Nystedt.