”Skogsbruket försöker göra om och göra rätt”

Miljöhänsynen vid skogsavverkning ska förstärkas. Detta i en bransch där ökade åtgärder för miljön ofta står i motsats till skogsägarnas lönsamhet.

Vill förbättra miljöhänsynen. Skogsstyrelsen ska i höst besöka ett hundratal privata skogsägare, entreprenörer och skogsbolag i Norrbotten för att diskutera miljöhänsyn vid avverkning.

Vill förbättra miljöhänsynen. Skogsstyrelsen ska i höst besöka ett hundratal privata skogsägare, entreprenörer och skogsbolag i Norrbotten för att diskutera miljöhänsyn vid avverkning.

Foto: Fredrik Tano

Norrbotten2014-10-13 07:00

– Så kan det absolut vara, det finns ju motstridiga intressen. Därför är de nya miljömålsbilderna framtagna i en dialog med både skogsbruket och ideella naturvårdsföreningar, säger Carina Olofsson Boström, distriktschef på Skogsstyrelsen i Norrbotten.

De nya så kallade miljömålsbilderna togs fram i november förra året, och i höst ska Skogsstyrelsen besöka ett hundratal skogsägare och yrkesverksamma i Norrbotten för att diskutera hur målbilderna ska införlivas i praktiken. Det kan exempelvis handla om hur man ska ta hänsyn vid vattendrag, bevara gamla träd eller undvika andra typer av markskador som kan uppstå vid avverkning.

– I de kontrollinventeringar som gjorts har resultaten inte varit så bra som de borde ha varit, så vi hoppas att de här diskussionerna leder till en förbättring, säger Carina Olofsson Boström.

Herman Sundqvist, skogschef på Sveaskog, är väldigt positiv till Skogsstyrelsens projekt. Framför allt eftersom det ger en samlad bild över hur läget ser ut och förtydligar vad som förväntas av skogsägarna.

– Det känns som att det behövdes, det var ganska spretigt innan. Vi har nog varit överens om de övergripande målen, men haft ganska olika uppfattningar om hur väl vi uppnådde de målsättningarna, säger han.

– Skogsbruket försöker göra om och göra rätt, säger Torgny Hardselius, styrelseordförande för Norra Skogsägarna. För att veta vad man ska göra rätt måste man veta vad man har gjort fel, och det är väl det som det här projektet går ut på.

Hur mycket nya miljörutiner kan komma att påverka lönsamheten i verksamheten tror han kan vara olika från person till person.

– Det kan säkert påverka i viss mån, men de flesta sköter ändå redan sin skog på ett miljövänligt sätt, säger Torgny Hardselius.

Sture Öqvist, skogsägare i Kalix, menar att balansgången mellan miljö och ekonomi oftast blir upp till entreprenörerna som sköter det mesta av avverkningsarbetet.

– De har ju ganska tuffa produktionskrav på sig från vår sida. Vi ska ha billiga avverkningar, och då måste det gå fort. Men jag tycker att det fungerar bra, och har blivit betydligt bättre på senare tid. De flesta som jobbar med det här är naturintresserade och vill inte skövla skogen, så de tar naturligtvis hänsyn till miljön oavsett om Skogsstyrelsen är där och tittar eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om