Skattesänkningen gjorde priset vid pump 14 öre lägre på bensin och 41 öre på diesel. Men redan den 2 januari höjde drivmedelsjättarna OKQ8 och Circle K priset med 30 och 60 öre. Även i vårt grannland Danmark gick priserna upp, men hälften så mycket.
Råoljepriset påverkar vad bränslet kostar, men det föll med tre dollar fatet efter nyårshelgen och har sjunkit fyra dollar till.
Förra gången skatten sänktes anklagade Konjunkturinstitutet drivmedelsföretagen för ha smyghöjt priset innan. Nu svarar Svante Mandell, forskningschef miljöekonomi, att det är för tidigt att dra slutsatser.
– Konjunkturinstitutet har nu fått i uppdrag att analysera de svenska drivmedelspriserna. Exakt vad vi ska göra inom ramen för det uppdraget har vi ännu inte bestämt, men det kan mycket väl bli aktuellt att analysera effekterna av den senaste skattesänkningen.
Vi har tittat närmare på OKQ8:s prishistorik och ser att dieseln den 12 december nådde den senaste lägstanivån på 22,82 kronor, efter att kostat över 27 kronor en månad tidigare. Bensinpriset var samtidigt nere i 18,29 kronor.
Dieseln har sedan höjts stegvis med 85 öre, för att dagarna innan nyår höjas med 35 öre till. Då kostade dieseln vid pump 24,02 kronor och bensinen 19,49 kronor.
Den 5 januari har OKQ8 och Circle K sänkt bensinen till 19,10 kronor och dieseln till 23,61 kronor, så först efter tre dagar är priserna lägre än innan skattesänkningen.
OK Norrbottens vd Staffan Magnusson hänvisar frågorna om bränslepriserna till OKQ8. I ett mejl svarar presskontakten Lisa Öhrqvist att prishöjningen motiveras av produktkostnadsökningar i det nya året.
"Kostnadsökningarna är framför allt en följd av högre dieselpriser på marknaden och vilket är drivet av en generell dieselbrist i Europa. En brist som är en direkt följd av kriget i Ukraina."
Hon skriver att torsdagens prissänkning är en följd av fallande produktpriser på den europeiska dieselmarknaden.
Vi har frågat hur det kommer sig att prishöjningen var så mycket högre än i Danmark. Enligt Lisa Öhrqvist har dieseln olika miljöklass och inte samma krav på tålighet mot kyla.
"Det finns flera skillnader mellan Danmark och Sverige såsom skillnad i dieselkvalitet och nivå på reduktionsplikt som gör att jämförelsen inte enkelt kan göras och att det inte blir samma prisökningar i Sverige som i Danmark."