Hårdare straff för våldtäkt och sexköp: "Öppna ögonen"

Höjt minimi­straff för våldtäkt och fängelse vid köp av sexuell tjänst är några av de lagändringar som trädde i kraft den 1 augusti. "Att säkra vägar och gångtunnlar är att möjliggöra", säger Mildred Hedberg, kvinnojourerna i Norrbotten.

"Ju fler vi är som arbetar förebyggande desto bättre. Vi kan göra något massivt av det här", säger Mildred Hedberg, ordförande för kvinno- och tjejjourer i Norrbotten.

"Ju fler vi är som arbetar förebyggande desto bättre. Vi kan göra något massivt av det här", säger Mildred Hedberg, ordförande för kvinno- och tjejjourer i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2022-08-01 20:00

Regeringens lagändringsförslag är behandlade och beslutade och bland nyheterna finns flera nya och utvidgade bestämmelser och höjda straffvärden gällande sexualbrott.

Minimi­straffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn höjs från två år till tre års fängelse och lägsta straff för mindre grov våldtäkt höjs till fängelse i sex månader.

Mildred Hedberg, ordförande i kvinno- och tjejjourerna Norrbotten, läste om lagändringarna under måndagsmorgonen.

– Skärpta straff är bara en del och det har varit väldigt låga straff, men sedan då? Under helgen skedde tre våldtäkter i Piteå och ingen är gripen. Det behövs ett förebyggande arbete, vilket jag tycker hänger ihop med det nya statsbidraget som lanseras i september.

Bidraget riktar sig till och fördelas mellan kommuner, regioner och ideella organisationer och ansöks hos Jämställdhetsmyndigheten. Syftet med det är att stärka det våldsförebyggande arbetet gällande bland annat mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och sexuellt våld.

– Det är ett bra initiativ och vore bra om vi kunde göra en gemensam ansökan. Ju fler vi är som arbetar förebyggande desto bättre. Vi kan göra något massivt av det här, säger Mildred Hedberg och syftar till alla de som besitter kunskap och träffar de här kvinnorna.

Kvinnojouren Iris har funnits sedan 1981 och engagerat Mildred Hedberg i många år. Hon ser att kommuner arbetar med att "säkra" vägar och gångtunnlar för att kvinnor ska känna trygghet.

– Allmänheten, skolor, andra organisationer och polisen, alla ska involveras i det här. Det görs 28 000 polisanmälningar per år och insatser hela tiden men mäns våld mot kvinnor går inte ner. Man ska inte behöva säkra vägar och gångtunnlar för att kunna vistas ute som kvinna, det möjliggör att detta kan fortsätta, säger hon.

Gällande sexualbrott på distans, exempelvis på internet, ska bestämmelserna om våldtäkt, sexuellt övergrepp och motsvarande brott mot barn, utvidgas till att omfatta även dessa brott. Regeringen anser att distansbrott kan vara jämförliga med andra sexualbrott ur kränkningshänseende, även om gärningsmannen inte deltagit i realtid under den sexuella handlingen.

– Allmänheten måste öppna ögonen och se vad det är som händer, avslutar Mildred Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!