Sjukdomen som inte alltid märks utåt

Närmare 500 personer i Norrbotten har fått diagnosen Parkinsons sjukdom. "Det är en sjukdom som inte alltid märks utåt", säger Gun Pettersson.

Träning. Boxning och dans lämpar sig bra för den som drabbats av Parkinsons sjukdom.

Träning. Boxning och dans lämpar sig bra för den som drabbats av Parkinsons sjukdom.

Foto: Ulf Stråhle

Norrbotten2018-04-10 16:17

Läs mer: Alzheimer definieras på nytt sätt

På onsdag, den 11 april, infaller Världsparkinsondagen.

– Min pappa hade den, då kallades den gammelmanssjukdom, säger Gun Pettersson, ordförande, Parkinson Norrbotten.

Sjukdomen som oftast drabbar personer över 55 år. Bodensaren som själv drabbades för tolv år sedan betonar att även yngre, yrkesverksamma, kan få den neurologiska sjukdomen.

Som drabbad kan det vara svårt att klara av vardagliga sysslor som att äta med bestick, klä på sig eller betala med bankkort.

Botemedel saknas, men med rätt behandling kan symtomen mildras. Därför är det viktigt att medicineringen justeras i takt med att sjukdomen förändras.

– Många drabbade går kvar på hälsocentraler och kommer aldrig till en neurolog, säger hon och berättar att det brukar lösa sig med läkartider om man har bekymmer.

På rehabiliteringsfronten finns dock mycket mer att göra, enligt Gun Pettersson.

– När jag fick Parkinson fick jag en veckas rehabilitering, inte mer. Jag skulle önska att man fick en mer sammanhängande rehabilitering, säger hon och tillägger att det kan handla om återbesök efter en tid, kanske en månad. Fram tills dess kan patienten ha fått en klarare bild av hur det fungerar med att träna hemma, om det finns behov av hjälpmedel etcetera.

Enligt Parkinsonförbundet egna undersökning har bara 24 procent av de Parkinsonsjuka i länet erbjudits regelbunden och sammanhållen fysisk träning och rehabilitering.

Parkinsons sjukdom

I Sverige finns ungefär 20 000 personer som har sjukdomen. Den innebär att nervceller, som tillverkar signalsubstansen dopamin långsamt försvinner. Därmed minskar nivån av dopamin i hjärnan. Dopaminet är viktigt för att signalerna från olika delar av hjärnan ska nå varandra och när det blir för lite dopamin i hjärnan kan symtom som bland annat skakningar i kroppen och långsamma rörelser uppträda. Symtomen förvärras ju fler dopaminproducerande nervceller som dör.

Källa: Parkinsonförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om