I september gav regeringen Kriminalvården i uppdrag att förbereda inrättandet av särskilda ungdomsavdelningar för unga i åldern 15–17 år som dömts för grov brottslighet.
De särskilda ungdomsavdelningarna inom Kriminalvården ska ersätta de avdelningar på särskilda ungdomshem som Statens institutionsstyrelse, SiS, ansvarar för i dag.
– Det här är ett politiskt beslut som vi får respektera, säger institutionschefen Robert Winneborn.
– Sen tycker jag att SiS som sedan decennier har en erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar, enligt min personliga uppfattning, kan vara den myndighet som man skulle behöva jobba mer vidare med i den här frågan.
Samtidigt menar Winneborn att han i dag ser att vissa ungdomar är svårmotiverade och har en lång väg innan de är mottagliga för vård och behandling, eller att de i vissa fall inte vill ta del av den.
– Jag kan tycka att det är klokt att den gruppen hamnar i Kriminalvården när de är mogna för det. Det ökar våra chanser att få hjälpa den målgrupp som kanske är mer motiverad att ta till sig den vård och behandling som SiS har längst erfarenhet av när det kommer till barn och ungdomar.
Ungdomsfängelserna ska stå klara 1 juli 2026. De unga som innan dess döms till sluten ungdomsvård kommer att fullfölja påföljden inom SiS. Detta innebär att myndighetens uppdrag att verkställa en trygg och säker sluten ungdomsvård kan komma att fortgå fram till 2030.
På SiS ungdomshem placeras ungdomar både enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, och lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård, LSU.
SiS pressekreterare Jesper Lindberg menar att dessa i hög grad överlappar varandra, något som innebär att myndigheten fortsatt kommer behöva medel för att utveckla verksamheten.
– Även om de brottsdömda övergår till Kriminalvården, så kommer vi fortfarande ha många hundra ungdomar som är utåtagerande, har hotbilder mot sig, gängkopplingar, pågående missbruk och är rymningsbenägna. Det måste vi få resurser för. Sen får vi se vad Kriminalvården får för resurser att utföra verkställigheten, vi menar att vi behöver andra befogenheter, andra resurser och en annan lagstiftning nu. Hur det blir sen får vi se, säger han.
– Sunt förnuft säger att vi tyvärr inte kommer stå utan ungdomar på SiS, även när Kriminalvården har utvecklat sina ungdomsfängelser, säger Winneborn.