Elelement, eldriven golvvärme, eldriven handdukstork, hemelektronik i stand by-läge och tvätt- och diskmaskiner. Där har du de värsta el-bovarna i ett hem.
– Man måste vara försiktig med elen vissa klockslag. Tänk dig att du har två kaninöron på ett papper. Sedan kapar du dem till hälften. Då kapar man effekttopparna. Om de flesta kan göra det så halveras elpriset i Sverige, säger Caroline Forsberg, energi- och klimatrådgivare vid Luleå kommun.
Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri tjänst som kommunen tillhandahåller, men som bekostas av Energimyndigheten.
– Det är för att vi ska kunna vara en kommersiellt oberoende tjänst för kommuninvånarna. Det här är en tjänst som ska finnas i hela landet. Just jag är specialist på byggnader och allt som förekommer i byggnader som installationer som gör att man får ett bra inomhusklimat, säger hon.
I villor är det generellt sett uppvärmingen och varmvatten som drar mest energi, men är olika beroende på om man har till exempel direktverkande el, fjärrvärme eller bergvärme.
– Det blir annorlunda om du bor i en lägenhet för där sparar du inte på din egna kostnad för den är centralt betald av fastighetsägaren. Man brukar inte själv dra ner värmen för det kan då bli strul med värmesystemen, säger hon.
Hushållselen, som man enkelt kan påverka, kan vara stora eltjuvar. Apparater som är till för värma eller kyla ner drar mycket el, men även andra apparater i ett hem kan dra ström trots att de inte används.
– Man slår helt enkelt av det man inte behöver. Man kan köpa en grenkontakt med flera uttag som har en strömbrytare. Då kan du stänga av dem när du inte använder dem och slipper även standby-lägen. För små effekter som står på länge blir stora, för tiden har stor påverkan och är väldigt avgörande. Mikron drar mycket el på kort tid, men har du något litet som står på standby hela tiden så blir det mycket på ett helt år. Om du har en handdukstork så slå av den. Då kan du se det direkt på din elräkning, säger Caroline Forsberg.
Ett råd Caroline Forsberg ger är att logga in hos sin elnätsleverantör.
– Där kan man se vad man hade för förbrukning förra året och jämföra med den man har idag. Så steg ett är "första hjälpen", slå av allt du inte behöver. Steg två är att ta kontroll över din energianvändning och steg tre är energieffektivisering som ofta kräver en investering, säger Caroline Forsberg.