Sverigedemokraterna näst största parti i Norrbotten

Sverigedemokraterna blir näst största parti i Norrbotten och Centerpartiet riskerar att tappa sitt mandat i riksdagen, det visar en opinionsundersökning som Kantar sifo genomfört på uppdrag av Norr media, Sveriges radio och SVT.

SD blir det näst största partiet i Norrbotten visar en opinionsundersökning som Kantar sifo genomfört på uppdrag av Norr media. Siffrorna i grafiken är i procent.

SD blir det näst största partiet i Norrbotten visar en opinionsundersökning som Kantar sifo genomfört på uppdrag av Norr media. Siffrorna i grafiken är i procent.

Foto: Montage

Norrbotten2022-08-29 05:30

19 procent av de 1003 svarande norrbottningarna i opinionsundersökningen uppger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val till riksdagen i dag. Det är en ökning från 15,8 procent i valet 2018. Samtidigt vittnar siffrorna om ett ras för Centerpartiet, från 7,1 procent förra valet till endast fyra procent i dag. 

– Det är alltid svårt att veta vad ett sånt tapp beror på, men det behöver inte betyda att väljarna har gått just mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Sammantaget har tidigare undersökningar visat att Sverigedemokraterna i första hand verkar ta väljare från dels Centerpartiet, men också Socialdemokraterna och Moderaterna, säger statsvetaren Charlotta Söderberg, som är Norr medias valexpert. 

Hon menar att det är svårt att veta vad väljarflykten från Centerpartiet grundar sig i.

– Man skulle kunna tänka sig att det finns ett slags upplevt svek mot väljarna för att Centerpartiet gått in och stöttat Socialdemokraterna. Premissen inför valet 2018 var att en röst på Centerpartiet var en röst på den borgerliga alliansen, men istället gick Centerpartiet in i januariavtalet. Man vet också av erfarenhet att små partier som stöttar ett större regeringsparti tenderar att förlora på det, säger Söderberg. 

undefined
Enligt Norr medias valexpert Charlotta Söderberg tappar C, S och M många väljare till SD.

Enligt henne kan också opinionsundersökningen underskatta Sverigedemokraternas stöd i Norrbotten. 

– Det är fortfarande ett visst stigma att rösta på Sverigedemokraterna, när undersökningar genomförs på telefon tenderar en större andel av SD-väljarna att säga att de ska rösta på ett annat parti. 

Men trots att Sverigedemokraterna går kraftigt framåt och tar nära på var femte röst i länet står sig det nya vänsterblocket starkt. Tillsammans tar S, V, MP och C 59 procent av rösterna i Norrbotten, enligt opinionsmätningen. 

– Norrbottningarna är mer vänster än övriga landet. Samtidigt tyder siffrorna på att opinionen följer samma mönster som landet i stort, där Sverigedemokraterna går väldigt starkt framåt. Det är inte ovanligt att partier som ramar in sin politik med att man värnar det traditionella Sverige och välfärdsstaten vinner mycket på just det, säger Charlotta Söderberg. 

Moderaterna får i undersökningen 13 procent av rösterna, vilket är i linje med resultatet efter förra valet (12,8 procent). Även Liberalerna ligger kvar på tre procent (3,2 procent 2018), liksom KD som håller sig kvar på fem procent (4,6 procent 2018). Miljöpartiet gör ett språng från 2,8 procent i valet 2018 till fyra procent i dagens mätning. 

– Miljöpartiet har växt lite, jag tror att några av centerväljarna kan ha gått till Miljöpartiet. Där kan det finnas gröna väljare som tidigare stöttat C som det gröna borgerliga alternativet, men nu vill hjälpa Miljöpartiet över riksdagsspärren.

Socialdemokraterna backar något från 41,7 procent förra valet till 40 procent enligt undersökningen. Vänsterpartiet får 11 procent av de svarandes röster, jämfört med 10,7 procent i valet 2018.

– Man får alltid sätta in en liten brasklapp, det är svårt att veta om man får ett exakt resultat men man kan alltid få en fingervisning. Resultatet kan påverkas lite av när man ringer och vilka man får tag på. Det är också viktigt att ha med sig att vi ändrar oss ofta innan valet, säger Charlotta Söderberg. 

Hon noterar att det verkar finnas en motvilja hos norrbottningarna till att rösta borgerligt. 

– Ja, det såg man även i regionvalet 2018, där Sjukvårdspartiet tog en stor andel av rösterna. De norrbottniska väljarna verkar gå direkt till ett "alternativt" parti, istället för att gå till ett borgerligt parti när man överger Socialdemokraterna. 

Söderberg lyfter också hur rörliga dagens väljare är. 

– De kan gå hastiga rörelser. Det finns en ganska stor grupp väljare som kan gå mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, beroende på vem man vill ha som statsminister. 

Men oavsett vem som blir Sveriges statsminister efter den 11 september kommer den personen få det tufft när det handlar om att få igenom sin politik. 

– Man måste helt enkelt söka stöd hos olika partier i varje fråga och vara väldigt försiktig när man försöker få igenom sina förslag i riksdagen. För väljare kan det vara lite svårare att förstå till exempel vad Socialdemokraterna driver för politik, när de hela tiden är i händerna på andra partier, säger Charlotta Söderberg. 

Undersökningen

Opinionsundersökningen har genomförts av opinionsinstitutet Kantar sifo på uppdrag av Norr media, Sveriges Radio och SVT. 

Undersökningen har genomförts mellan den 4-17 augusti. 

1003 slumpmässigt utvalda norrbottningar mellan 18 och 84 år har intervjuats på telefon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!