SD-kritik efter ambulansflykten: "Senfärdighet"

Det politiska styret i Region Norrbotten agerar senfärdigt och måste snarast vidta åtgärder för att stoppa personalflykten från ambulanssjukvården. Det anser Sverigedemokraterna.

Förändringar i arbetsschemat kopplade till EU:s direktiv för dygnsvila har orsakat uppsägningar inom Region Norrbottens ambulansverksamhet på flera orter.

Förändringar i arbetsschemat kopplade till EU:s direktiv för dygnsvila har orsakat uppsägningar inom Region Norrbottens ambulansverksamhet på flera orter.

Foto: Linus Nilsson

Norrbotten2023-09-08 17:30

Det handlar om anpassningen till EU:s arbetsdirektiv för dygnsvila, som börjar gälla 1 oktober och innebär förändringar i schemat som stora delar av ambulanspersonalen reagerat negativt på. 

Massuppsägningar har rapporterats bland annat från Gällivare och Boden. SD lyfter frågan i ett initiativärende till regionstyrelsen nästa vecka.

undefined
SD kräver att regionledningen ska agera. "Vi ser allvarligt på senfärdigheten", säger Marianne Sandström, SD:s gruppledare.

– Det här är något som man måste ta tag i från högsta ledningen. Vi ser allvarligt på majoritetens senfärdighet att agera i frågan, trots flertalet alarmerande rapporter om massflykt av personal, säger Marianne Sandström, SD:s gruppledare i Region Norrbotten. 

Direktiven från nationellt håll är att ändringen ska genomföras och att några undantag inte ges före den 1 februari 2024, uppger Camilla Friberg (S), regionråd.

– Just nu har vi inga möjligheter att söka dispens. Det är sagt att alla ska in i det nya och det gäller hela Sverige, säger Friberg.

undefined
Det går inte att ansöka om dispens. Alla regioner ska implementera EU-direktivet, enligt regionrådet Camilla Friberg (S).

SD anser ändå att möjligheten till undantag från direktivet skyndsamt måste initieras genom att regionen tillskriver regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Det finns möjlighet till undantag för sjukvårdspersonal. Regionen måste påtala allvaret i situationen. Arbetsmarknaden i norra Sverige är väldigt rörlig och den här personalen är värdefull. Kan vi rädda kvar några av dem som sagt upp sig så måste vi försöka göra det. Det handlar i vissa fall om personer som under tiotals år byggt upp en familjetillvaro kring ett arbetsschema som exempelvis passat bra med en respektives jobb i gruvan. Man rycker undan mattan under fötterna på dem, säger Marianne Sandström.

Hon uppger att EU:s direktiv redan testats i Finland och att man där använt sig av ett undantag.

– Det har visat sig att det fungerat dåligt, särskilt för utryckningspersonal, och därför har man gått tillbaka till den tidigare ordningen, säger Marianne Sandström.

undefined
Dygnstjänstgöringen försvinner när EU-direktivet blir verklighet 1 oktober.

– Jag har ingen kännedom om hur det fungerat i Finland. Men efter 1 februari har vi möjlighet att söka dispens. Det är något som vi får se över då, hur det fungerat. Men budskapet är att det inte är lätt att få dispens, säger Camilla Friberg.

En annan fråga som upprört personalen är avskaffandet av måltidsuppehåll till förmån för schemalagda raster.

– Där pågår fackliga förhandlingar och vi låter dem ha sin gång, säger Camilla Friberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!