I Norrbottens län går 4 259 elever från förskola till gymnasieskola i enskilda skolor som inkluderar samtliga icke-kommunala huvudmän som bland annat aktiebolag, handelsbolag och stiftelser. Av dem går 2 003 grundskoleelever och 557 gymnasieelever i skolor som drivs som aktiebolag. Det visar siffror som PwC tagit fram på uppdrag av Almega AB.
Bakgrunden till att rapporten tagits fram, som är en komplettering till en tidigare rapport, är socialdemokraternas förslag att stoppa vinstuttagen och att sänka skolpengen för friskolor.
– De har i många år varit en politisk kraftsamling mot friskoleföretagande som har tagit sitt crescendo i den här valrörelsen där det är en av tre prioriterade frågorna i socialdemokraternas valrörelse, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert vid Almega, som under torsdagen presenterade rapporten.
Om skolpengen sänks med 10 procent så riskerar 1 000 grundskoleelever i Norrbotten att gå i en skola som drivs av ett aktiebolag med negativ lönsamhet, visar rapporten.
– Frågan är då om de skolorna kan förändra sig. Det kan de, men det riskerar att bli sämre kvalité. Det blir en negativ spiral när de förlorar elever och så går de under. De behöver inte lägga ner direkt men det blir svårt för dem, säger Fredrik Segerfeldt.
– Om det skulle komma ett förbud mot vinstuttag så skulle vi inte lägga ner, men om det kom en sänkning av skolpengen med 10 procent så skulle vi lägga ner. Jag tycker det är fel med ett vinstuttagsförbud utifrån de friskolor som ska startas. Principiellt så är jag för entreprenörskap, aktiebolag och aktiebolagens form och då även för de skolor som drivs av riskkapitalbolag. För inte någon elev skulle ha valt dem om de inte gjort tillräckligt bra ifrån sig, säger Magnus Selberg, vd Nya läroverket.
En sänkning av skolpengen skulle drabba de mindre skolorna särskilt mycket.
– Man kan få en byaskola att gå runt på 50 elever, men det bygger på att det finns ideella krafter. Då måste det vara farbror Bertil som kommer och sköter snöröjningen med sin traktor, eller att föräldrarna har ett system för vikarierat. Ska man kunna driva skolan fullt ut så måste det vara minst 100 elever, säger Magnus Selberg.