Kritiken mot brist på information till föräldrar och elever efter en elevs hot att skjuta på Sjöparksskolan under helgen väckte irritation. Föräldrar har hört av sig och klagat på att de ingenting fick veta, inte ens under måndagen då polis rörde sig i skolmiljön.
Hur funderar det i andra kommuner? Informeras föräldrar och elever omedelbart när det kommer någon form av hot? Norr Media har pratat med säkerhetsansvariga i Jokkmokk och Kiruna samt tagit del av Luleå kommuns krishanteringsplan. Klart är att det i grunden beror på vilken art av hot det handlar om.
– Om en skola bombhotas, vilket har hänt här hos oss, så är det självklart att information går ut omedelbart. Då kan det handla om evakuering. Däremot blir det ett annat läge om det handlar om en annan typ av hot, liknande det i Gällivare. Då är ledordet samverkan, säger Gunnar Lundström, säkerhetssamordnare Jokkmokks kommun.
– I liknande fall är det polisen som det ska samverkas med, vi kan inte gå ut och ropa högt direkt. Vi har en handlingsplan och informationsbehovet styrs av polisen och deras förundersökningsarbete. Det måste bli klart innan vi kan släppa på informationen, annars kan den påverkas negativt.
I Kiruna meddelar säkerhetschefen Jan Lundmark, precis som i Luleå, att det finns en krishandlingsplan som gäller generellt men sedan har varje skolenhet tagit fram sin egen plan.
– Generellt ska information ut så snart som möjligt. Men allt beror i slutänden på hur lägesbilden ser ut, säger han.